joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiȘoșoacă, Simion și AUR - umflați artificial pe Facebook prin clonare și...

Șoșoacă, Simion și AUR – umflați artificial pe Facebook prin clonare și fake-news

Protestele anti-restricții din ultimele zile au în spate un întreg arsenal propagandistic creat artificial în social-media, îndeosebi pe Facebook, prin  intermediul fake-newsurilor lansate fie pe paginile oficiale ale propagandei rusești, fie pe pagini create special pe numele senatoarei Șoșoacă, fie pe cele ale formațiunii politice extremiste AUR.

Jurnaliștii de la pressone.ro  au identificat, spre exemplu, cel puțin 15 pagini de Facebook create în pe numele senatoarei Diana Șoșoacă după un anumit tipar: ”sunt create la finalul anului trecut sau începutul acestui an, sunt administrate din afara României și amplifică în mod artificial prezența Dianei Iovanovici Șoșoacă pe rețeaua socială. Unele dintre ele i-au clonat identitatea. Însumate, cele 15 pagini au cel puțin 95.000 de likes și peste 230.000 de followers, adică aproape de trei ori mai mulți decât are pagina oficială a senatoarei (36.000 likes și 74.000 followers)” – susține și demonstrează jurnalista Codruța Simina de la pressone.ro.

S-a mai observat că ”o parte din aceste pagini acționează concertat, postând constant live-urile senatoarei pe un grup public de Facebook, Diana Iovanovici Șoșoacă Group, cu peste 55.000 de membri”, și că mai distribuie constant conținutul unui site, newsfloe.com, care, la randul său, ” preia masiv conținut creat și publicat inițial de Sputnik România Moldova, instituție de propagandă și dezinformare a Rusiei”. Newsfloe.com, răspândacul dezinformărilor de pe sputnik.md, distribuie și alte dezinformări lansate pe siteurile conspiraționiste, cu idei antivacciniste și anti-restricții, cum sunt ortodoxinfo.ro sau național.ro.

Paginile de Facebook care au preluat numele senatoarei Șoșoacă, administrate în țări precum Costa Rica, Mexic, SUA, Malaezia, Vietnam etc, dar niciodată în explicit în Rusia, aveau înainte nume cum sunt: Jeff Gifford, Byron Brock, Las Fierbinți 2020, RobbeeRoy, Deawkaew Bollo, Darling Zhel, Ester Tiro, Michael AnsonNareeratSonia OkparaFareehan FNEvine NacillaNicole RaquidChar Lene,  Rose MagalonaOvidiu Grosu sau Irmãos Winchester.

”Fie e vorba de o operațiune pur mercantilă de tipul clonat identități, generat trafic și monetizat via Instant Articles by Facebook Ads (din care rezultă un venit de circa 800-1000 de dolari per milion de afișări reclamă), fie este o operațiune mixtă, care face și niște venituri, și urmărește și o agendă oarecare” – susține Dragoș Stanca, citat de PressOne.

AURolacii lui Simion propagă fake-news în grup

Dincolo de umflarea artificială a expunerii pe Facebook a parlamentarei  extremiste Diana Șoșoacă, formațiunea politică AUR, gonflată în același fel anul trecut, a profitat și ea din plin de binefacerile fake-newsurilor lansate prin social-media.

Într-o analiză publicată pe siteul buletin.de/bucuresti, se afirmă că scoaterea oamenilor în stradă pentru a protesta împotriva noilor restricții s-a făcut în special cu ajutorul grupurilor susținătorilor AUR, prin folosirea fake-newsurilor, a știrilor false postate inclusiv de useri cu identitate falsă.

”Activitatea pe grupurile susținătorilor AUR a crescut considerabil de când au început protestele antirestricții. Printre postări, am identificat mai multe știri false care îndeamnă la protest, conturi care folosesc poze de pe internet și care publică articole care dezinformează, dar și poze care prezintă informația într-un mod trunchiat. Cei mai vocali susținători ale acestor proteste vin din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), în frunte cu George Simion, dar și cu senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă din partid” – scriu jurnlistii de la buletin.de/bucuresti.

Într-un top al celor mai vizualizate postări de pe Facebook din ultima zi, conduce George Simion, cu un videoclip postat pe 29 martie și vizionat de peste 1,2 milioane de ori. Simion este urmat de Luis Lazarus (Zeus TV), Diana Iovanovici Șoșoacă – Oficial, România TV și alte entități conspiraționiste.

Conform aceleiași surse, grupurile de Facebook create în jurul lui George Simion și al Dianei Șoșoacă sunt alte mijloace de propagare a fake-newsurilor.  ”Acolo, însă, nu mai e atât de clar de unde vine informația și cine e în spatele ei. Am analizat activitatea din ultimele trei zile de pe 5 grupuri AUR și am descoperit că fiecare dintre ele conține fake news, postări care prezintă informații într-un mod trunchiat sau conturi false care contribuie la dezinformare” – susține sursa citată.

Printre grupurile implicate în ampla operațiune de dezinformare sunt: Susținătorii lui George Simion, Susținători Diana Iovanovici Susoaca, AUR Brăila, AUR Maramureș și AUR Bacău.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate