sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiSpioni în flagrant la Roma: Secrete NATO vândute GRU de un ofițer...

Spioni în flagrant la Roma: Secrete NATO vândute GRU de un ofițer italian de marină pentru 5000 de euro

Un ofițer italian de marină suspectat că transmitea Rusiei documente NATO clasificate și un ofițer al forțelor armate ruse, acoperit ca oficial al Ambasadei Rusiei în Roma, au fost reținuți marți seara de carabinieri, într-o operațiune coordonată de Agenţia Italiană pentru Securitate Internă (AISI).

Căpitanul de fregată italian Walter Biot era angajat al Statului Major al Apărării, biroul de Politică Militară și Planificare. Aflat de câteva luni în atenția contraspionajului italian, el a fost surprins în flagrant în timp ce transmitea ofițerului rus, cu acoperire diplomatică, contra sumei de 5000 de euro, un stick pe care copiase, de pe computerul de la serviciu, mai multe documente clasificate NATO.

Documentele vizează informații privind securitatea mai multor state NATO, vizînd, printre altele, sistemele militare de telecomunicații – informează publicația il Fato Quotidiano.

Cei doi spioni au fost prinși într-o parcare din Roma, imediat după ce s-a consumat fapta și italianul a primit banii. Operațiunea a fost atent monitorizată de AISI, cei doi nefiind la prima întîlnire în ultimele săptămâni.

Militarul italian a fost arestat, iar ofițerul rus cu imunitate diplomatică a fost predat Ambasadei Ruse.

Ministrul italian de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov, i-a transmis protestul ferm al guvernului italian pentru operațiunea pusă la cale de GRU, serviciul de spionaj militar al Rusiei, și i-a comunicat expulzarea imediată a celor doi oficiali ruși implicați.

A doua zi, soția spionului italian a încercat să justifice fapta acestuia susținând că motivul ar fi fost salariul insuficient încasat de ofițer.

Salariul său de „3.000 de euro nu era suficient pentru o familie cu 4 copii, 4 câini (…), cu 1.200 de euro rată lunară la un credit imobiliar. Era disperat. Disperat pentru viitorul nostru şi cel al copiilor noştri (…). Walter era în criză de ceva timp, îi era teamă că nu va mai reuşi să facă faţă tuturor cheltuielilor noastre (…). Din cauza COVID-19, am sărăcit” a declarat Claudia Carbonara, soția lui Walter Biot, pentru Corriere della Serra.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate