sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAgenda ZileiStarea de alertă - adoptată: Parlamentarii își fac jocurile politice pe sănătatea...

Starea de alertă – adoptată: Parlamentarii își fac jocurile politice pe sănătatea noastră

Proiectul legat de starea de alertă din România a devenit motiv de ceartă în Parlament fapt care arată că aleșii sunt mai procupați de jocurile politice decât de sănătatea românilor. 

Măsurile din starea de alertă au fost modificate, iar printre acestea s-a decis că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară. S-au înregistrat 267 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 5 abţineri.

Deputaţii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridică, la propunerea liberalului Florin Roman, ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi Pro România, au precizat că votează în favoarea proiectului.

Se deschid centrele comerciale mici

În lege se vorbește despre posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

„Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se arată în document.

Potrivit textului adoptat, starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

Parlamentul trebuie să-și dea acordul

De asemenea, se mai precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în textul adoptat.

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.

Starea de alertă a devenit un fiasco

Activităţile Parlamentului din ultimele două zile în cazul proiectului privind măsurile din perioada stării de alertă arată ca un fiasco, este de părere liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat miercuri că 

„Întreg procesul de elaborare a acestei legi şi ce s-a întâmplat ieri şi astăzi în Parlament arată ca un fiasco, ca o secvenţă de bâlbe, după cum ne-a obişnuit acest Guvern în ultimele două luni din această criză. L-am avertizat direct pe domnul Ludovic Orban, într-o discuţie chiar directă în februarie, că Constituţia este foarte clară: drepturile şi libertăţile pot fi restrânse doar prin lege, nu prin OUG, nu prin alte acte emise de guvern, nu prin ordine de ministru”, a declarat Drulă în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului de lege privind starea de alertă.

Acest proiect a venit la Parlament în ceasul al 13-lea, după care s-a încercat ceva halucinant.

„Iată că primim această lege în ceasul al 13-lea, cu prea puţin timp înainte ca ea să intre în vigoare, conform Constituţiei, la încheierea stării de urgenţă şi s-a încercat astăzi în Parlament ceva halucinant – adică un amendament care încălca explicit Constituţia. Constituţia prevede că orice lege intră în vigoare la minim trei zile de la data publicării, eventual la mai multe zile dacă aşa doreşte legiuitorul. S-a dorit să intre în vigoare instantaneu – amendament PNL acceptat tacit de PSD în comisie. Un profesionist ar fi trimis din vreme acest proiect de lege”, a mai afirmat deputatul USR.

PNL: Proiectul era necesar pentru a-i proteja pe români

Proiectul privind măsurile instituite în starea de alertă este necesar pentru a-i proteja pe români, menţionând că Guvernul PNL a făcut ceea ce trebuia, chiar dacă a luat decizii dure, şi a ţinut cont de sfatul specialiştilor de limitare a deceselor şi a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, a declarat liderul deputaţilor liberali, Florin Roman. 

„Când am venit spre Parlament mă gândeam la ceea ce am primit de la Senat şi parcă retrăim momentul începutului tragediei acestei pandemii în Italia. La momentul respectiv, dacă vă amintiţi, deşi au avut cazuri, premierul italian a cedat presiunilor industriei, turismului şi echivalentului industriei Horeca din România şi au lăsat totul la liber, i-au lăsat să se adune în piaţă, i-au lăsat să intre în restaurante şi rezultatul îl cunoaştem cu toţii. Italia, din păcate, a ajuns la o situaţie fără precedent în istoria acestei ţări. Cam aşa sunau lucrurile şi după ce ieri acest proiect a venit de la Senat”, a spus Roman la dezbaterea proiectului în Camera Deputaţilor.

Parlamentarii își fac jocurile politice pe sănătatea noastră

Pe de altă parte, liderul grupului deputaţilor PMP, Marius Paşcan, spune că este ridicolă şi iresponsabilă încercarea unor partide de a obţine puncte electorale din reglementarea stării de alertă, în condiţiile în care România se confruntă cu o criză sanitară fără precedent, peste care se suprapun o criză economică şi una socială.

„Singura noastră misiune, astăzi, este de a legifera regimul care urmează stării de urgenţă în interesul compatrioţilor noştri. Când România se confruntă cu o criză sanitară, epidemiologică, fără precedent, peste care se suprapune o criză economică dureroasă şi una socială periculoasă, încercarea unor partide politice de a obţine puncte electorale din reglementarea stării de alertă devine irelevantă, ridicolă şi, pe alocuri, iresponsabilă. Nici lupta pentru putere într-un astfel de context nu are nicio noimă şi se poate eventual solda doar cu o condamnare la o boală grea, pe termen lung, chiar moartea românilor. Vorbim despre o ţară înlăcrimată, îndoliată, despre o cohortă de morţi care continuă să sporească, despre o economie în fibrilaţie, pusă pe ventilaţie financiară artificială, iar într-un astfel de context nu prea mai e nimic de împărţit politic. Acum se cuvine să primeze grija pentru semeni şi trebuie să ne ridicăm prin fapte la înălţimea aşteptărilor celor mulţi şi necăjiţi”, a spus Paşcan.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate