marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiStatele Unite acuză China că a comandat atacuri cibernetice de tip ransomware...

Statele Unite acuză China că a comandat atacuri cibernetice de tip ransomware asupra unor companii americane

SUA şi aliaţii lor vor condamna luni, într-un demers comun, activităţile cibernetice ”răuvoitoare” ale Chinei, acuzată de operaţiuni de extorcare a unor companii ale lor şi de faptul că le-ar pune în pericol securitatea, potrivit unui responsabil american, citat de AFP sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.

”Comportamentul iresponsabil al Chinei în spaţiul cibernetic nu corespunde obiectivului său de a apărea ca un lider responsabil”, a afirmat oficialul american, în comentarii pentru presă de natură să agraveze şi mai mult relaţiile deja tensionate între cele două mari puteri, scrie AFP.

Activităţile cibernetice ale Chinei reprezintă ”o gravă ameninţare pentru economie şi securitatea naţională” a Statelor Unite şi a aliaţilor lor, susţine el.

Potrivit acestuia, ”un grup – fără precedent – de aliaţi şi parteneri, între care Uniunea Europeană, Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi NATO, se vor alătura luni SUA pentru a demasca activităţile cibernetice răuvoitoare ale Ministerului chinez de Securitate”.

Se aşteaptă ca Statele Unite şi aliaţii lor să acuze guvernul chinez de ”recurgerea la hackeri” pentru comiterea de atacuri în lumea întreagă, uneori ”pentru profit personal”, şi să detalieze ”50 de tactici ale acestora, tehnici şi proceduri”.

Aceste atacuri pot avea drept scop furtul de date sau de tehnologie, dar sunt ”rapoarte care atribuie unor hackeri având legătură cu guvernul chinez cereri de răscumpărare de milioane de dolari adresate companiilor private”, a continuat el, fără a oferi detalii.

Atacurile cu ”ransomware”, implicând criptarea datelor cu scopul unei răscumpărări pentru decriptarea lor, sunt din ce în ce mai frecvente şi mai multe importante companii americane au fost vizate recent, în principal, de către hackeri având legătură cu Rusia.

În apelul lor, SUA şi aliaţii lor impută oficial Chinei hackingul masiv din luna martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, care ar fi afectat cel puţin 30.000 de organizaţii, inclusiv întreprinderi, oraşe şi instituţii locale americane.

Luni, mai multe agenții de securitate din SUA au publicat un document pentru comunitatea de afaceri în care explică modul în care se poate apăra de astfel de atacuri. Acuzația semi-oficială împotriva Beijingului a coincis cu publicarea acestui document.

Beijingul a negat orice implicare în operațiuni de piraterie criminală, spunând că se opune ferm „atacurilor cibernetice și furtului cibernetic sub toate formele” și că acuzațiile făcute de SUA sunt lipsite de dovezi.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate