sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiStudiu Euronews: Marea Britanie conduce în topul european al imunizării populației împotriva...

Studiu Euronews: Marea Britanie conduce în topul european al imunizării populației împotriva Covid-19. România se află pe locul 11

Marea Britanie se află pe primul loc în Europa la imunizarea populației împotriva Covid-19, iar România ocupă locul 11 în această cursă, începută în decembrie 2020.

În timp ce Marea Britanie a administrat până acum peste 57. 537.000 de doze de vaccin începând din 2 decembrie, România a reușit să vaccineze peste 6.834.736 de persoane începând din 27 decembrie 2020 – se arată într-un studiu publicat, marți, de Euronews.

Pe primele locuri în Europa, după Marea Britanie, sunt Germania (41.502.028), Franta (29.666.389), Italia (28.382.984), Turcia (26.537.163) și Rusia (24.519.227). Urmează apoi Spania, Polonia, Ungaria, Olanda, România, Belgia, Portugalia.Pe ultimele locuri figurează Islanda, Moldova, Luxembourg, Belarus, Cipru, Letonia, Estonia, Albania, Slovenia, Ucraina și Bulgaria.

Diagrama spune însă mai mult despre strategia de vaccinarea unei țări decât despre succesul în administrarea ambelor doze cu vaccin.

Strategia de vaccinare diferă de la țară la țară, prin urmare unele state au preferat să amâne pe cât posibil administrarea rapelului și să vaccineze, în schimb, un număr cât mai mare de persoane cu prima doză. Această strategie face ca statele respective să figureze undeva mai jos în clasament, ceea ce nu înseamnă neapărat că au probleme cu campania de vaccinare.

Astfel, procentual, pe primul loc se află Malta, care a administrat ambele doze la 32,8% din populație (aprox. 450.000 locuitori), în timp ce Marea Britanie a vaccinat doar 31,4% dintr-o populație de peste 60 de milioane de locuitori.

România se află pe locul 13 în acest clasament, între Elveția și Slovenia, cu 14,7% din populație vaccinată cu ambele doze.

Pentru că, la începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că 9 din 10 vaccinuri sunt administrate în țările mai bogate, Euronews a realizat o diagramă comparând PIB-ul pe cap de locuitor cu numărul de vaccinări la suta de mii de locuitori.

S-a observat că un număr de țări mai sărace, conform standardelor UE, au început vaccinarea mai târziu și au imunizat mai puține persoane, pe listă fiind state precum Ucraina, Moldova, Albania, Muntenegru și Belarus.

Serbia și Luxembourg fac notă discordantă în graficul realizat. Serbia a vaccinat mult raportat la resursele sale economice, în timp ce Luxembourg a vaccinat foarte puțin raportat la potențialul său economic.

Marea Britanie a administrat cele mai multe doze de vaccin, per total, dar conduce și la administrarea de vaccinuri pe cap de locuitor, având 87.167 de vaccinuri administrate la 100.000 de locuitori.

Un alt indicator luat în calcul de studiul Euronews a vizat grupul de persoane ales de fiecare țară pentru a fi imunizat primul.

Dacă statele europene au ales, în mod egal, fie personalul medical , fie populația vârstnică pentru a fi imunizate întâi, exista și state care au pus pe primul loc politicienii. Este vorba despre Turcia, Serbia, Republica Cehă și Bulgaria, unele dintre ele invocând faptul că vaccinarea prioritară a politicienilor poate încuraja populația să se vaccineze.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate