joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiSTUDIU: Poluarea aerului îl costă pe un bucureștean peste 3.000 de euro...

STUDIU: Poluarea aerului îl costă pe un bucureștean peste 3.000 de euro pe an

Poluarea aerului îl costă pe un bucureștean peste 3.000 de euro pe an, în timp ce pe oricare locuitor al unui oraş european, aproximativ 1.250 de euro pe an, potrivit raportului Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA).

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli:

  • transportul,
  • încălzirea locuinţelor
  • activităţile industriale şi agricole.

Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

Valoarea sumelor de mai sus este o cuantificare monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene.

Conform raportului realizat de firma CE Delft pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), poluarea îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an.

Analiza a vizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul, precum şi costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale şi indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau maladiile precum bronşitele cronice grave.

Poluarea aerului ne costă foarte scump

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susţin autorii raportului.

În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro.

„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang. „Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante”, a adăugat Sascha Marschang.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate