joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiSUA evită să se angajeze în privinţa aderării ''ireversibile'' a Ucrainei la...

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării ”ireversibile” a Ucrainei la NATO

Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington se va încheia cu o declaraţie comună de susţinere a procesului de aderare a Ucrainei la Alianţa Atlantică, dar au evitat să se angajeze să includă cuvântul „ireversibil”, aşa cum a solicitat Kievul, informează EFE.

„Sperăm că declaraţia finală a summitului, care încă se negociază, va include semnale foarte puternice de sprijin pentru aderarea Ucrainei şi, de asemenea, va sublinia importanţa ca Ucraina să realizeze reforme în chestiuni economice, de securitate şi democratice”, a explicat pentru presă o sursă din cadrul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden.

Aceeaşi sursă a evitat să răspundă la întrebarea dacă cuvântul „ireversibil” va fi inclus sau nu în comunicatul final, o solicitare expresă făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Poziţia administraţiei Biden este că declaraţia conţine un „limbaj puternic” în care este clar că Ucraina se va alătura NATO în viitor.

Ceea ce oferă Ucrainei administraţia Biden este un angajament pe termen lung de a-i garanta apărarea şi de a îmbunătăţi pregătirea trupelor Kievului, în ceea ce Washingtonul a numit o „punte” către viitoarea sa calitate de membru al Alianţei.

La summitul de anul trecut din Lituania, Zelenski şi-a văzut zădărnicite aşteptările ca Alianţa Atlantică să adreseze o invitaţie oficială Ucrainei pentru a negocia aderarea, un pas pe care majoritatea ucrainenilor îl consideră indispensabil pentru a transmite un semnal puternic preşedintelui rus Vladimir Putin.

Nici intrarea rapidă a Ucrainei în NATO nu va fi discutată la summitul de săptămâna viitoare de la Washington, întrucât Statele Unite se opun aderării cât timp durează războiul, deoarece aceasta ar presupune existenţa unui conflict direct între Alianţa Atlantică şi Rusia.

Însă Kievul doreşte ca aliaţii să recunoască că viitoarea aderare a Ucrainei este un proces fără întoarcere.

Potrivit unor surse europene, aliaţii negociază limbajul comunicatului final şi îşi doresc să fie „cât mai puternic” pentru a-şi demonstra sprijinul pentru aderarea Ucrainei.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate