marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiSummitul NATO: Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici,...

Summitul NATO: Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici, a declarat președintele american, Joe Biden

Liderii NATO au început luni la Bruxelles un summit la care speră să deschidă un ”nou capitol” în cooperarea transatlantică pentru a face faţă unor provocări precum tensiunile cu Rusia sau ascensiunea Chinei, precum şi schimbărilor necesare pentru a deveni o organizaţie mai competitivă, relatează EFE, citat de Agerpres.

”Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice cu Agenda 2030, o agendă pentru viitor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea Consiliului Nord-Atlantic, cel mai înalt organism de decizie al NATO, în formatul şefilor de stat sau de guvern – informează sursa citată.

Înaintea summit-ului, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că NATO este „extrem de importantă” pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa.

„Articolul 5 este o obligaţie sacră”, a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. „Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China.

„Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China”, a apreciat Biden, care – odată ajuns la sediul NATO – a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.

Potrivit cancelarului german, Angela Merkel, liderii ţărilor NATO vor discuta la summitul de la Bruxelles subiecte precum provocările reprezentate de Rusia şi China, subliniind necesitatea de a răspunde campaniilor de dezinformare ale Moscovei.

Merkel a mai spus că liderii vor discuta de asemenea despre modalităţile prin care ar putea lucra cu Georgia şi Ucraina, două ţări care caută legături mai strânse cu NATO ca un bastion împotriva ameninţării venite din partea vecinei lor Rusia.

„Problemele de pe agenda de astăzi ne preocupă pe toţi. În primul rând provocarea cu care ne confruntăm: Rusia, dar şi regiunea indo-pacifică cu China în măsură din ce în ce mai mare”, a spus ea.

Înainte de începerea summit-ului, liderii NATO au adoptat și semnat o declarație comună în care au precizat că ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă „provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli”.

”Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale” (ale NATO), se spune în declaraţie, subliniind capacităţile nucleare în creştere ale Chinei şi cooperarea dintre Beijing şi Moscova, potrivit DPA.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate