luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiSute de sârbi kosovari au ridicat baricade pe un drum important din...

Sute de sârbi kosovari au ridicat baricade pe un drum important din nordul Kosovo

Sute de sârbi kosovari au ridicat sâmbătă baricade pe un drum din nordul Kosovo, blocând traficul spre două importante puncte de trecere a frontierei cu Serbia, a anunţat poliţia, informează AFP.

Camioane, ambulanţe şi utilaje agricole au fost aduse pentru a bloca circulaţia, într-un context de tensiuni marcate în ultimele zile de explozii, focuri de arme şi un atac care a vizat o patrulă a poliţiei. Un poliţist kosovar a fost rănit în acest atac.

Potrivit media locale, protestatarii minorităţii sârbe din Kosovo sunt revoltaţi de arestarea unui fost poliţist etnic sârb, suspectat că a fost implicat în atacuri împotriva unor poliţişti kosovari.

Alarme au răsunat în mai multe oraşe populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo, pentru a da semnalul de începere a protestului de sâmbătă. Manifestanţi au explicat pentru AFP că ei vor să împiedice „transferul la Priştina” a fostului poliţist arestat.

Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a declarat că fostul poliţist este unul dintre cei doi suspecţi arestaţi după atacurile împotriva unor patrule de poliţie în timpul ultimelor două zile.

Noile tensiuni au izbucnit după decizia autorităţilor kosovare de a organiza pe 18 decembrie în municipalităţile cu majoritate sârbă alegeri locale, pe care principalele partide sârbe au anunţat că le vor boicota.

La scurt timp după ridicarea baricadelor, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat că a decis amânarea alegerilor locale pentru 23 aprilie.

Ostilităţile au fost declanşate de anunţul Priştinei de a organiza alegeri anticipate în patru comune populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo. Sârbii din nord resping autoritatea Priştinei şi independenţa Kosovo faţă de Belgrad.

Vineri noaptea, militanţi sârbi au tras asupra unei patrule de poliţie kosovare în municipalitatea Zvecan. Un ofiţer de poliţie a suferit răni minore şi un vehicul al poliţiei a fost grav avariat.

Marţi, militanţi sârbi au tras de asemenea focuri de arme în aer pentru a dispersa funcţionari electorali şi ofiţeri de poliţie ce pregăteau alegerile.

Drept răspuns, poliţia din Kosovo şi-a întărit efectivele în partea de nord a oraşului divizat Mitrovica. Circa 300 de poliţişti suplimentari au fost desfăşuraţi în cartierele albanez şi bosniac din jumătatea altfel majoritar sârbă a acestui oraş.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la nouă ani după acţiunea militară a NATO împotriva Serbiei.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, care este în prezent populată aproape exclusiv de etnici albanezi. Circa o treime dintre cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din Kosovo locuiesc într-o zonă ce include Mitrovica de Nord şi alte trei municipalităţi care se învecinează direct cu Serbia.

Belgradul îşi exercită influenţa în Mitrovica de Nord prin activişti militanţi şi bande criminale, care ridică în mod repetat baraje rutiere şi iniţiază incidente violente, potrivit dpa.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate