joi, septembrie 21, 2023
AcasăDezvăluiriSVR face lucruri trăsnite: În Republica Moldova a apărut un nou partid...

SVR face lucruri trăsnite: În Republica Moldova a apărut un nou partid pro-rus, ”Ai Noștri”, care militează pentru limba rusă, Transnistria și Federația Rusă

În Republica Moldova a fost înregistrat, luni, un nou partid pro-rus, Partidul Politic Moldovenesc ”Ai noștri”, condus de jurnalistul și activistul civic, fost membru al Partidului Socialiștilor (PSRM), Mihail Ahremțev.

Noua formațiune politică pare a fi o creație a serviciilor de informații ale Federației Ruse, partidul propunându-și să militeze pentru relații strategice cu Federația Rusă, promovarea limbii ruse ca a doua limbă de stat, reprezentarea transnistrenilor în Parlamentul Republicii Moldova, ieșirea de sub influența partenerilor externi, pentru statalitate – denumirile partidelor care promovează sau conțin cuvinte legate de unionism, separatism și extremism trebuie interzise, naționalizarea companiilor strategice – aeroport, portul Giurgiulești, băncile, companiile energetice etc. etc.

„Formarea unui grup de inițiativă, zeci de declarații, propuneri și contestații, vizite în regiuni ale țării, colectarea semnăturilor, organizarea unui congres constitutiv lângă zidurile Parlamentului și toate acestea, pentru ca într-o zi să putem spune: „Da, noi suntem într-adevăr un partid politic ”și„ Da, putem schimba viața în țară în bine și, în viitorul apropiat, o vom face””, a scris Ahremțev pe pagina sa de Facebook.

Partidul Politic Moldovenesc ”Ai Noștri” a fost înregistrat oficial, la Agenția Servicii Publice, pe 16 august 2021.

”Mihail Ahremțev susține că „la momentul actual în Republica Moldova lipsește ideologia de stat și spiritul patriotic”. Pentru aceasta fracțiunea își va orienta activitatea spre „stabilirea echilibrului într-un stat multinațional, fără propagandă vestică” ”– scrie Unimedia.

Potrivit paginii oficiale a noii creații rusești, ”Partidul politic „Ai noștri – AL NOSTRU” a devenit faimos pentru acțiunile sale de protest împotriva declarațiilor ambasadorului român Daniel Ioniță, eroizând trupele române de ocupație în timpul Marelui Război Patriotic, proteste în apropierea Curții Constituționale în apărarea funcționării limbii ruse în clasa Moldovei”.

Liderul Mihail Ahremțev, care susține că e jurnalist, a fost membru al Partidului Socialiștilor în perioada 2011-2019, a candidat pe listele socialiștilor la alegerile parlamentare din 2014 și a mai condus anterior organizația  „Za russkii iazîk” (pentru limba rusă).

Ahremțev este individul care, anul trecut, în semn de protest față de vizita președintelui României, Klaus Iohanis, la Chișinău, a dat foc unei hărți a României Mari, pe malul Prutului. Desigur, rusul nu știe limba română, pentru că pe afișul cu harta României Mari a scris ”Mare Romănia”, semn că a transcris mot à mot după traducerea din limba rusă.

Rusul Mihail Ahremțev, care nu știe nici măcar cum se scrie corect România Mare

Micul politruc încadrat al Kremlinului a activat, potrivit Agora, și la Exclusiv Media SRL, fondată la Chișinău în 2011, societate al cărei director financiar era, cum altfel?, ”prima doamnă” Galina Dodon, nevasta președintelui Igor Dodon, finanțat și dirijat de Kremlin.

”Ahremțev a activat și la Exclusiv Media SRL, fondată la Chișinău în 2011” – scria anul trecut Agora.

Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea deputatului socialist Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, iar ulterior de soția lui Furculiță, Ludmila. De asemenea, prima doamnă, Galina Dodon, este director financiar la Exclusiv Media – potrivit Rise Project.

”La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Din ianuarie 2017 Exclusiv Media a lansat un nou proiect televizat, Exclusiv TV, care retransmite emisiunile THT din Federația Rusă.

Anterior, RISE Moldova a scris că Exclusiv Media apare în schema prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza: un transfer de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016, prin firma Exclusiv Media. Milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut” – scrie Rise Project.

Vladimir Putin, încadrat de soții Galina și Igor Dodon (sursa foto: voceabasarabiei.md)

”În spatele Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” ar sta Igor Tuleanțev, ex-liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova. Astfel, acesta ar menţine legături şi cu mai multe persoane din regiunea transnistreană care sunt conectate la serviciile speciale din Rusia.

Tuleanțev este vizat și în investigația Centrului „Dossier” (Досье) și RISE Moldova cu privire la implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova.

El ar fi participat împreună cu liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, și ex-guvernatorul Găgăuziei, ex-președintele Partidului Regiunilor, Mihail Formuzal, la mai multe întâlniri cu caracter secret cu Episcopul de Bălți și Fălești Marchel. De precizat că aceste întâlniri au atras atât atenția SIS-ului, cât și a Procuraturii Generale” – potrivit  Agora.md.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate