sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiȚăranul român dispare! Fermierii noștri îmbătrânesc, iar tinerii nu sunt atrași de...

Țăranul român dispare! Fermierii noștri îmbătrânesc, iar tinerii nu sunt atrași de agricultură

Țăranul român dispare pentru că fermierii care sunt în prezent îmbătrânesc, iar tinerii nu prea se grăbesc să le ia locul, este de părere ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

„Avem şi noi acea problemă pe care o are toată Europa în ceea ce priveşte îmbătrânirea fermierilor şi a celor care activează în agricultură şi abandonul zonei rurale. Şi aici va trebui să finanţăm toate programele de instalare a tinerilor fermieri şi cele aferente acestora astfel încât cei care odată de instalează să se consolideze şi să rămână în această activitate”, a declarat Oros, la o conferință online organizată de RFI.

Acesta crede că România ar trebui să își consolideze fermele.

„Suntem ţara cu cele mai numeroase ferme pentru că sigur la noi sunt numărate la ferme şi cele aproape 790.000 de gospodării sau ferme de subzistenţă. Va trebui într-un proces accelerat toţi cei care doresc să devină ferme comerciale, ferme familiale care să reziste pe piaţă, să îi ajutăm ca până la finele lui 2027 să se realizeze acest lucru. Deci practic numărul fermelor va scădea, dar ele vor fi mult mai consolidate. Vor deveni nişte ferme comerciale”, mai spune Oros.

Țăranul român dispare, fermele sunt tot mai neproductive

De asemenea, nu mulți producători reușesc șă-și valorifice alimentele pe care le produc.

„Apoi avem o problemă reală cu piaţa, atât cu piaţa locală, prea puţini dintre producători reuşesc să-şi valorifice produsele pe piaţa locală, dar în general această problemă a asocierii celor mici care nu reuşesc întotdeauna să aibă putere de negociere nici atunci când cumpără imputuri, dar nici atunci când vând producţia astfel încât să o vândă toată şi la preţuri avantajoase”, a spus Adrian Oros.

El s-adeclarat îngrijorat de bugetul Ministerului Agriculturii subliniind, totodată, că banii trebuie „drămuiţi” cât mai bine.

„Să ştiţi că şi eu sunt foarte îngrijorat de bugetul Agriculturii şi orice ministru responsabil trebuie să fie îngrijorat de bugetul ministerului. Nu este încă definitivat. El va fi atât cât este posibil. Eu le reamintesc fermierilor că şi anul trecut am pornit cu un buget iniţial mult mai mic după care la fiecare rectificare am reuşit să-l suplimentăm astfel încât să acoperim aproape toate nevoile pe care le-am avut, atât despăgubiri la secetă, cât şi despăgubiri consistente, zic eu, pentru pierderile înregistrate datorită evoluţiei Covid. Deci anul acesta vom porni exact cu buget pe care o să-l primim. Ideea este să-l drămuim cât mai bine ca banii alocaţi agriculturii să aibă efect”, a declarat Adrian Oros.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate