sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAnalize MediaThe Hill: Putin este un Hitler al acestui secol. Odată ce va...

The Hill: Putin este un Hitler al acestui secol. Odată ce va controla Ucraina, îi va arunca o bucată Ungariei și va „elibera” România, Polonia și țările baltice

Planul președintelui rus Vladimir Putin este clar: terorizează Ucraina atâta timp cât nevoie ca să fugă din țară cât mai mulți ucraineni; apoi ocupă țara fără a întâmpina rezistență. Dacă asta înseamnă curățarea etnică a 40 de milioane de oameni, atunciu așa să fie. Ultimele exemple: atrocități de nedescris comise împotriva civililor în orașul Bucea  și  bombardarea  unei gări din Kramatorsk, unde au fost ucise 52 de persoane și peste 100 au fost rănite, scrie publicația The Hill, într-o analiză a profesorului de economie Laurence Kotlikoff.

Odată ce Ucraina va fi în mâna lui Putin, el îi va arunca fără îndoială o bucată din ea Ungariei, pentru că va fi acceptat să părăsească NATO și Uniunea Europeană (UE). De asemenea, va încheia un acord cu Marine Le Pen pentru a părăsi NATO, dacă aceasta va  câștiga  viitoarele alegeri din Franța. În orice caz, va „elibera” Lituania, Letonia, Estonia, România și Polonia – probabil cu neglijarea benignă a lui Donald Trump, dacă va fi reales.

Este clar că negocierile Ucrainei cu Putin, fără a include o garanție explicită din partea SUA a suveranității ucrainene, este o fundătură.

Putin este un Hitler al acestui secol și, după cum a spus clar prim-ministrul polonez, cu Hitler nu negociezi. Pe Hitlert fie îl ucizi, fie îi determini pe oamenii lui să facă asta odată ce vor fi realizat că e dezavantajos pentru ei ca el să rămână la putere. Și le explici generalilor și consilierilor săi că vor muri în câteva minute de la lansarea chiar și a unei singure arme de distrugere în masă împotriva Ucrainei, a Statelor Unite sau a oricăruia dintre aliații noștri. Președintele Biden trebuie să traseze urgent și public această linie roșie.

Occidentul mărește lent dar constant costul războiului de agresiune al lui Putin. Rusia a pierdut accesul la sistemul financiar mondial; și-a pierdut, probabil pentru totdeauna, grosul enormelor ei rezerve valutare; a pierdut capacitatea Aeroflot-ului și altor companii aeriene rusești de a zbura și ateriza în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta și importa o gamă de produse non-energetice în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta petrol în SUA și Regatul Unit; a pierdut capacitatea de a exporta cărbune în UE.

Putin a fost forțat totodată să dea faliment în privința datoriilor Rusiei și să naționalizeze activele deținute de străini. Situația aduce cu cea a lui Lenin în 1918 – în Rusia nu vor mai veni investiții străine ani buni după ce Putin va fi fost înmormântat.

PIB-ul Rusiei este în cădere liberă, cu o  scădere anuală de 15% prevăzută pentru 2022. Hiperinflația – prețurile cresc acum cu o rată anuală de  20% – este regula zilei. Restricțiile de capital impuse băncilor înseamnă că puterea de cumpărare a conturilor curente (doar parțial accesibile) și altor active nominale ale rușilor va scădea cu 20%. Iar toate acestea numai în anul în curs.

Mai mult chiar, zeci de mii de ruși sunt concediați. Și pentru a fi mai clar, o prăbușire cu 15% a PIB-ului e de cinci ori mai mare decât scăderea maximă a PIB-ului înregistrată în cursul Marii Recesiuni. Ultima oară când SUA au cunoscut un asemenea declin a fost în vremea Marii Crize Economice.

Aceasta ar fi fost speranța pentru o strategie pe termen lung. Dar e prea târziu acum pentru o strategie pe termen lung. A-l opri pe Putin înainte să decimeze Ucraina presupune acum ca Germania și alte state UE să-și sisteze imediat importurile de petrol și gaze din Rusia, totalizând 100 de miliarde de dolari pe an.

Cum să-i determini pe germani să procedeze astfel? Ce-ar fi să-i facem de rușine? Fac prin urmare apel la Elon Musk să pornească o campanie [pe site-ul de donații – n.trad.] GoFundMe și să doneze toți banii strânși guvernului german, cu condiția ca el să interzică toate importurile din Rusia. Cu siguranță că rușinea de a vedea oameni de pe tot cuprinsul lumii plătind pentru ca Germania să facă lucrul corect va determina rapid Berlinul să facă lucrul corect.

Dar vă prezint acum propunerea mea preferată. Cu toții ar trebui să încetăm să mai cumpărăm prosoape de hârtie „Brawny”. Acestea sunt produse de Koch Industries, probabil cea mai cunoscută companie americană care continuă să facă afaceri cu Rusia. Dacă vânzările de „Brawny” s-ar prăbuși peste noapte, acest lucru le-ar semnala tuturor companiilor care încă mai operează în Rusia că se vor confrunta cu un boicot dacă nu se retrag imediat.

De fapt, Germania va primi mesajul că americanii pot trece rapid de la boicotul unor prosoape de hârtie la boicotul automobilelor germane, în caz că vor continua să-l aprovizioneze pe Putin cu bani de ucis.

Pentru a merge la sigur cu boicotul, acest editorial trebuie să devină viral. Trimiteți-l oricui puteți. Trimiteți-l acum. Haideți să-i arătăm lui Putin ce înseamnă puterea economică a poporului american.

Laurence Kotlikoff, autorul analizei, este profesor de economie la Universitatea din Boston.

 

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate