vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiTopul celor mai mari pensii publice din România

Topul celor mai mari pensii publice din România

Topul celor mai mari pensii publice din România vă arată câștigurile de sute de milioane de lei vechi pe care-i câștigă câțiva foști angajați ai statului până la sfârșitul vieții. 

Astfel că, potrivit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), cea mai mare pensie din sistemul public de stat calculată pentru luna octombrie 2019 de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) are un cuantum brut de 33.235 lei.

Cea de-a doua pensie ca mărime plătită de stat pentru luna octombrie are o valoare brut de 28.572 lei, următoarea fiind cu doar 102 lei mai mică, adică 28.470 lei.

Pe de altă parte pe locurile 4 și 5 se află două pensii cu valori de 25.939 lei, și respectiv, 25.862 lei.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au lucrat aceşti cinci beneficiari de pensii publice, CNPP transmite că nu deţine astfel de informaţii în baza de date.

„Referitor la funcţiile exercitate nu putem face precizări întrucât în baza de date a instituţiei noastre nu există un criteriu de selecţie după locul de muncă, meseria sau funcţia persoanei care are calitatea de persoană asigurată. Toate aceste informaţii nu au nicio relevanţă în statisticile şi rapoartele generate, care urmăresc elementele parametrice care determină cuantumul pensiilor (vârstă, gen, stagii de cotizare, venituri asigurate, punctajul mediu anual etc)”, au declarat oficialii Ministerul Muncii, citați de Agerpres.

Pensiile „muritorilor de rând” 

În judeţul Hunedoara există cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei. Honedoara este urmată de:

  • judeţul Braşov – 1.631 lei,
  • județul Gorj – 1.509 lei,
  • județul Galaţi – 1.478 lei,
  • județul Prahova – 1.458 lei. 

La polul opus, judeţul Botoşani are cea mai mică pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.092 lei, urmată de:

  • judeţul Giurgiu – 1.100 lei,
  • județul Vrancea – 1.120 lei,
  • județul Vaslui – 1.130 lei
  • județul Satu Mare – 1.136 lei.

Media pensiei publice la nivel naţional era în octombrie 2019 de 1.371 lei, existând un total de 4.668.080 beneficiari, potrivit datelor publicate de Inspecţia Casa Naţională de Pensii Publice.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate