vineri, iulie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiTot mai mulți consumatori cer băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de...

Tot mai mulți consumatori cer băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de 9 luni

Tot mai mulți consumatori cer băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de 9 luni, motivând că situaţia lor financiară nu s-a îmbunătăţit, afirmă Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB. 

Astăzi expiră termenul până la care consumatorii pot trimite cereri de amânare a plăţii ratelor pentru cel mult 9 luni, conform moratoriilor legislative.

Din solicitările transmise de consumatori Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, pot fi observate o serie de probleme cu care aceştia deja se confruntă şi care s-ar putea amplifica în perioada următoare.

„Dacă ar fi să anticipăm ce urmează după perioada în care consumatorii au avut posibilitatea de a solicita amânarea ratelor, putem spune că băncile ar trebui să fie pregătite pentru multe situaţii în care consumatorii nu vor putea să-şi respecte obligaţiile de plată conform noilor grafice de rambursare, chiar dacă au beneficiat de amânarea plăţii acestor rate”,  a mai spus Păunescu.

Între cererile transmise CSALB sunt cazuri în care consumatorii solicită băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de 9 luni, motivând că situaţia lor financiară nu s-a îmbunătăţit.

„Alţii cer întreruperea procesului de amânare a plăţii ratelor după ce au estimat o înrăutăţire a situaţiei lor viitoare, generată de costurile amânării. CSALB a primit până acum aproximativ 250 de cereri în care consumatorii au solicitat, printre altele, şi amânarea plăţii ratelor ca urmare a dificultăţilor financiare generate de pandemie, dar şi găsirea unor soluţii în plus pentru depăşirea dificultăţilor financiare, nu doar o simplă amânare la plată”, a spus Alexandru Păunescu.

Amânarea ratelor: tot mai multe cereri

Acesta a adăugat că CSALB primeşte în continuare şi multe cereri care vizează scoaterea consumatorilor din Biroul de Credit, respectiv 534 de cereri în 2020 şi 112 în 2021, semn că mulţi consumatori vor să solicite noi împrumuturi şi nu se consideră afectaţi de pandemie.

„Aşa cum am mai spus, fiind vorba de o legislaţie specială, astfel de cereri sunt clasate într-o majoritate covârşitoare, ca urmare a refuzului băncilor de a intra într-o astfel de conciliere. Recomandarea noastră către consumatori, mai ales că astăzi este şi Ziua Mondială a drepturilor consumatorilor, este să se informeze temeinic înainte de a lua orice decizie care implică finanţele personale. Pe site-ul nostru am creat o pagină nouă în care vor găsi simplificate toate metodele prin care pot trimite cereri de negociere cu băncile”, afirmă Alexandru Păunescu.

Chiar dacă puteau obţine amânarea ratelor printr-o solicitare direct către bancă, unii consumatori s-au adresat CSALB şi au obţinut beneficii în plus datorită negocierii. Sunt şi consumatori care nu se încadrau în condiţiile cerute de reglementările în domeniu (din cauza restanţelor sau atingerii pragului maxim de 9 luni), dar au găsit o rezolvare cu ajutorul conciliatorilor Centrului.

CSALB oferă câteva exemple de cazuri soluţionate şi opiniile consumatorilor.

„Din cazurile pe care le-am soluţionat, pot spune că, după această perioadă de amânare, se impun măsuri de restructurare a creditelor, cel puţin în cazul consumatorilor care nu au depăşit în cele nouă luni problemele financiare. Sunt mulţi care se află încă în şomaj şi cred că în perioada următoare, timp de aproximativ un an, va fi un aflux de consumatori care vor cere o restructurare a creditelor cu scopul de a diminua rata lunară”, spune Camelia Popa, conciliator.

Comercianţii ar trebui să se pregătească pentru solicitări de acest fel la care pot răspunde prin eliminarea unor comisioane sau reducerea marjei de dobândă.

„Chiar dacă se va ajunge la situaţia în care consumatorul să plătească mai multă dobândă la finalul creditului, mulţi vor opta pentru asta în schimbul diminuării ratei lunare. Am observat că mulţi consumatori nu au înţeles exact ce presupune amânarea plăţii ratelor, iar alţii nu ştiau ce să ceară băncii. Probabil cei mai câştigaţi au fost cei care s-au adresat CSALB şi au putut primi explicaţii de la conciliatorii Centrului”, spune Camelia Popa, conciliator.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate