sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAgenda ZileiTrădătorii Moldovei, creați de FSB, uneltesc la Moscova: Reacţii după ce politicieni...

Trădătorii Moldovei, creați de FSB, uneltesc la Moscova: Reacţii după ce politicieni afiliaţi grupului Şor au înfiinţat blocul politic antieuropean „Pobeda”

  • Condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova într-un dosar care vizează o fraudă bancară, oligarhul fugar Ilan Şor, un mafiot FSB cu cetățenie israeliană și rusă, a anunţat duminică, de la Moscova, în cadrul unui eveniment organizat într-un hotel de lux, crearea blocului politic ”Victorie/Pobeda”.
  • Blocul lui Şor, constituit cu ”binecuvântarea” Kremlinului, are drept obiectiv obţinerea victoriei în alegerile prezidenţiale din toamnă, precum şi boicotarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite presa de peste Prut.

Blocul pe care mizează Kremlinul a reunit reprezentanţi ai partidelor înființate de serviciile secrete ruse “Renaştere”, “Şansa”, “Forţa de Alternativă şi Salvare a Moldovei” şi “Victoria”, precizează Radio Chişinău.

Preşedinte al blocului a devenit Ilan Şor, secretar al Consiliului naţional – Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei, secretar – Marina Tauber, iar director executiv – Natalia Paraska (președinta partidului „Renaștere”)

Din componență mai fac parte liderul partidului „Șansa”, Alexei Lungu, Victoria Șapa și Tatiana Cociu, precum și deputați din opoziție, printre care Alexandru Nesterovschi, Alexandru Suhodolschi, Irina Lozovan, Vasile Bolia și Vadim Fotescu.

Bașcana Evghenia Guţul a anunţat că forţele de opoziţie proruse vor anunţa în curând numele unui singur candidat pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Kremlinul a demarat „Operaţiunea Pobeda (Victoria)” în Republica Moldova, cu oligarhul Ilan Şor cap de lance. O ţară întreagă i-a văzut pe trădătorii de ţară la Moscova. S-a creat blocul criminal organizat Victoria/ Pobeda” , titrează luni Ziarul Naţional.

Această acţiune a lui Şor denotă că Moscova a devenit un centru împotriva Republicii Moldova şi antiintegrare europeană, comentează luni publicistul Nicolae Negru pentru Radio Chişinău. Potrivit lui Negru, dacă forţele proeuropene de la Chişinău îşi vor menţine unitatea, atunci Moscova nu va putea face nimic, deoarece toate sondajele de până acum demonstrează că numărul susţinătorilor integrării europene este mai mare decât al celor proruşi.

Potrivit lui Igor Munteanu, preşedintele al Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare, parte a blocului politic proeuropean „Împreună”, apariţia la Moscova a blocului “Victoria” înseamnă intrarea în faza de execuţie a unui real program de destabilizare pentru Republica Moldova.

Moscova pariază pe Ilan Şor ca “vârf de lance” pentru un scenariu de subversiune şi lovitură de stat, sugerând ca l-a ales anume pe el şi nu pe alţi concurenţi pentru că stilul şi tehnicile lui îi sunt mai pe înţelesul său, iar aceasta înseamnă că planurile acestuia vor avea la dispoziţia sa bani, recunoaştere şi susţinere fără limite, atenţionează Munteanu pentru IPN.

La rândul său, vicepreşedintele PAS, Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale al Republicii Moldova, a comentat pe reţelele de socializare: „O ţară întreagă i-a văzut pe trădătorii de ţară la Moscova. Putem spune clar că la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-a creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc. Totuşi, nu toţi sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chişinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”.

Jurnalistul de la Comrat, Mihail Sirkeli, spune că lansarea acestui Bloc politic este continuarea acțiunilor Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova.

„Asta se încadrează perfect în ceea ce noi deja cunoaștem. Asta e încercarea de a destabiliza Republica Moldova și utilizând pentru asta UTA Găgăuzia. Ei au ca scop destabilizarea Republicii Moldova. Ei provoacă autoritățile Republicii Moldova pentru acțiuni de forță. Măresc mizele ca ei după întoarcere să fie cumva arestați sau persecutați. În loc să se gândească cum să integreze UTA Găgăuzia în viitorul nostru european, viitorul comun al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, ei dezbină societatea, ei dezbină comunitatea. Ei utilizează Găgăuzia împotriva independenței și parcursului european al Republicii Moldova”, a comentat jurnalistul Mihail Sirkeli.

Iar fostul vicepremier pentru reintegrare Vlad Kulminski se arată convins că noua entitate politică nu va avea sorți de izbândă.

„La Moscova s-au adunat oameni și partide care sunt pregătite să recurgă la destabilizarea situației și componența acestui bloc este foarte interesantă. Noi putem să vedem acolo oameni și partide care vor promova lumea rusă în Republica Moldova, care ar fi gata să tragă Republica Moldova în spațiul de război”, a punctat fostul vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova”.

Cu o reacție la evenimentul de la Moscova a venit și Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, co-fondator al Blocului „Împreună”.

Toate conservele lui Șor astăzi s-au adunat în blocul trădătorilor de țară. Și unde putea să aibă loc adunarea, dacă nu mai aproape de punctul de comandă, la Moscova? De remarcat ce priviri fericite și victorioase au toți. Știu probabil că această imagine va fi probă cândva într-un dosar de trădare de patrie, iar protagoniștii vor sta la răcoare. Poate cu excepția unuia – căpetenia grupării încă se va bronza ceva timp pe plajele Mării Roșii”, a scris Alexandru Bujorean pe rețelele de socializare.

Mihai Ghimpu: Putin, un dezaxat dacă și-a pus nădejdea în Șor

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar fi tare disperat, dacă a ajuns să mizeze în R. Moldova pe fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare. De această părere este fostul președinte interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, care s-a referit la constituirea, la Moscova, a așa-zisului bloc „Victoria/ Pobeda”, cu Ilan Șor în prim-plan, mai scrie ziarulnational.md.

Multe mișcări tectonice provocate de Kremlin am văzut pe parcursul luptei noastre împotriva cizmei rusești. Dar nu am crezut niciodată că Putin va coborî la un nivel atât de jos precum Șor, Guțul sau ceilalți prăpădiți, care au participat la Moscova, la un eveniment dedicat unificării opoziției moldovenești. El speră că va avea la toamnă în R. Moldova o pobedă (victorie), care va deturna republica noastră din direcția europeană. Asta denotă faptul că împăratul Rusiei nu judecă astăzi nici măcar cât sărmanul Dochin, fostul cioban de oi al Coloniței. Să ajungi tu, marele Putin, să-ți pui nădejdea în Șor, pe care îl interesează doar banul și dosarul propriu curat, trebuie să fii totalmente dezaxat, într-o criză psihologică gravă, apucând-te de-un fir de pai! Da, Șor e hoț, dar nu și prost: el a înțeles unde-i vaca și s-a oferit să fie doiarcă (mulgătoare n.r.), apucându-se operativ de muls. Și o va mulge de milioane, așa cum au mai muls-o și alții până la el”, a scris Ghimpu pe Facebook.

Potrivit lui Ghimpu, liderul de la Kremlin nu ar fi înțeles până acum că toți oamenii cu mintea trează din R. Moldova vor să scape de ruși și de „mentalitatea lor imperialistă”.

„Nu doar Maia Sandu vrea să scape de ruși…Nu, toți oamenii cu mintea trează vor să scape de ruși, cu mentalitatea lor imperialistă, care știu numai să distrugă totul în jur, ocupând popoare, înstrăinându-le, rusificându-le, deportând floarea națiunii în Siberia, rupându-le de la gură ultima felie de pâine… Ei mereu au ținut băștinașii analfabeți, ca rușii pe acest fundal să pară mai deștepți. Astăzi, după ce Putin își trimite consângenii la război în Ucraina, adică la moarte sigură, nu numai cetățenii din R. Moldova, ci din toată lumea liberă fug de Rusia ca de dracul, pentru că au înțeles cine-i eliberatorul Putin! Tovarășe Putin, preocupă-te de bunăstarea proprie sau de cea a cetățenilor Federației Ruse, aduși la limita subzistenței! Libertatea, bunăstarea și fericirea noastră lasă-ne-o în grija proprie, căci am plătit prea mult pentru ele, de aceea drumul nostru este integrarea în UE și Unirea cu Țara-Mamă România”, a subliniat Ghimpu

Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul “frauda bancară”, a fugit din Republica Moldova acum câţiva ani şi este inclus pe listele de sancţiuni ale mai multor state. El întreprinde vizite frecvente în Federaţia Rusă, inclusiv pentru întrevederi cu înalţi oficiali de la Moscova.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

  1. […] la aeroportul din Chișinău, în urma unor informații potrivit cărora persoanele care au participat la Moscova la crearea alianței pro-ruse și anti-moldovenești Pobeda („Victoria”… urmează să aducă în țară sume de bani ce depășeau cu mult limita legală, potrivit șefului […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate