duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiSenatorii vor transparentizarea a modului de calcul a ROBOR

Senatorii vor transparentizarea a modului de calcul a ROBOR

Comisia economică a Senatului solicită ministrului de Finanţe şi guvernatorului Băncii Naţionale, transparentizarea a modului de calcul a ROBOR sau decuplarea acestuia de la ratele românilor, potrivit senatorului Daniel Zamfir. 

„Întrucât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate în lei prin Ordonanţa 50/ 9 iunie 2010 privind contractele de credite pentru consumatori a fost de deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul, astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestuia prin preluarea bunelor practici europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor”, se arată în documentul Comisiei economice. 

Potrivit lui Daniel Zamfir, ancheta derulată de Comisia economică a Senatului privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR va continua. 

„După o lună de audieri, comisia a decis să emită o concluzie preliminară, într-o majoritate covârşitoare, şi anume că ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează, în prezent, ratele în lei ale românilor, nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie – media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, ROBOR nu este în niciun caz media tranzacţiilor care se realizează pe piaţă, este pur şi simplu un indice care rezultă din nişte aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR”, a spus Zamfir. 

Acesta a mai spus că, atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit şi în contracte. 

„BNR şi Guvernul sunt obligaţi să ia măsuri pentru ca acest lucru să se rezolve cât mai repede. Ratele românilor nu au fost calculate în mod corect, este absolut necesar să se ia o măsură urgentă. Felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria Guvernului şi BNR”, a afirmat Zamfir. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate