Dacă ți s-a suspendat provizoriu permisul auto, îți poți alege perioada suspendării în termen de un an, acesta este proiectul legislativ pe care doi deputați ALDE vor să-l transforme în lege.
Este vorba de deputaţii ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu şi Adrian Mocanu, care au venit cu propunerea legislativă ce spune că „în cazul suspendării provizorie a permisului auto, conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o”.
Proiectul mai prevede că vor fi exceptaţi cei care au săvârşit fapte deosebit de grave, care prezintă un pericol social, fiind săvârşite cu vinovăţie şi care sunt prezentate de legea penală şi sunt prezentate de aceasta – infracţiuni.
Potrivit proiectului, conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârşirii acelei fapte.
„Prevederile prezentei iniţiative vin în ajutorul şoferilor profesionişti şi nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar, pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulaţie, nu mai pot lucra şi rămân fără pâine. Sunt de părere că la nivel naţional avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale şoferilor”, susţine deputatul Ştefan-Alexandru Băişanu în expunerea de motive.
În paralel cu acest proiect și cei de la PSD au mai venit cu o propunere în care se spune că procesele verbale privind amenzile de circulaţie vor putea fi contestate la Judecătoria de pe raza căreia are domiciliul contravenientul.
„În cazul amenzilor de circulaţie, dacă un conducător auto care locuieşte în Constanţa primeşte o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste şi să se apere eficient în instanţă. Transmiterea plângerii prin poştă şi judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă. De asemenea, în cazul şoferilor care circulă mult cu maşina în interes de serviciu sau care merg în vacanţă şi primesc amenzi în mai multe judeţe, posibilităţile de contestare pe care le are conducătorul auto sunt mult îngreunate şi diminuate”, explică iniţiatorii necesitatea modificării legislaţiei.