Unul dintre cei mai buni prieteni ai ministrului Justiției, Tudorel Toader, este ambasadorul României în Rusia. Este vorba de Vasile Soare. Acesta este un diplomat de carieră care de la intrarea în Ministerul de Externe a ocupat poziții care privesc relația cu fostul spațiu sovietic.
Cei doi sunt chiar prieteni din copilarie, fiind născuți în comuna Vulturu din Vrancea. Ministrul de Justiție și ambasadorul român de la Moscova sunt considerați cei mai importanți oameni ai comunei vrâncene, participând anul trecut și la o întâlnire a „Fiii Satului”.
Tudorel Toader a fost acuzat de membri ai Opoziției că ar face jocurile lui Vladimir Putin, președintele Rusiei care încerca să oprească occidentalizarea Europei de Est prin intermediul unor lideri despotici. Mai mult, ministrul Justiției este lăudat des de publicația Sputnik, finanțată de Moscova.
Unul dintre prietenii cei mai buni ai lui Tudorel Toader, ministrul Justiției care de la începutul mandatului vrea doar să schimbe legislația pentru a-i „pedepsi pe cei care prind hoții”, așa cum a spus procurorul general al României, Augustin Lazăr – este ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare. Ba mai mult, cei doi sunt prieteni din copilărie și au păstrat legătura și peste ani, așa cum ne-a retalarat inițial o sursă din comuna natală a celor doi, este vorba de localitatea Vulturu din județul Vrancea.
Asta pentru că prietenia dintre Tudorel Toader și Vasile Soare este cunoscută de mai toată comuna, ne spune sursa. „Mai toți locuitorii îți spun că ministrul Justiției e prieten bun cu ambasadorul din Rusia, dacă aud că ești din București sau că vii din Capitală sau din altă parte. La început am crezut că este o glumă, dar apoi toți repetau acest lucru, fără ca măcar să-i întreb eu”, ne-a declarat sursa.
Și într-adevăr, Tudorel Toader și Vasile Soare sunt născuți în comuna Vulturu din județul Vrancea. Informația este prezentă și în propriile CV-uri publicate la Ministerul de Justiție, respectiv Ministerul de Externe. Ministrul Justiției este născut în 1960, iar ambasadorul României la Moscova este născut în 1971. De la primăria din comună am aflat că familiile celor doi sunt destul de apropiate și deși cei doi au părăsit Vrancea în anii ’80, ei au reluat legătura de amiciie în anii ’90 și apoi în anii 2000, când s-au reîntâlnit în București. În anii ’80, Mihai Soare pleacă să studireze inclusiv liceul în județul Alba, iar Tudorel Toader își începe studiile universitare în Iași la 22 de ani.
Tudorel Toader nu ne-a răspuns până la acest moment la întrebările trimise pe sms legate de prietenia sa cu ambasadorul. La rândul său, Vasile Soare nu a răspuns la mesajul trimis pe facebook, acolo unde este activ, până la acest moment. Am încercat să aflăm de la amândoi cât de apropiați au rămas și dacă discută și despre interesele Moscovei în România.
Fiii Satului
Prietenia dintre ei și legătura cu localitatea Vulturu este demonstrată și dintr-un articol publicat anul trecut în Monitorul de Vrancea, ziar subordonat PSD și lui Marian Oprișan, președintele Consiliul Județean. Publicația a realizat două materiale despre prezența lui Tudorel Toader și Mihai Soare la un eveniment dedicat eroilor comunei Vulturu, comemorare care a vut loc anul trecut în luna august.
„Duminică la prânz a avut loc o slujbă religioasă de pomenire a tuturor vulturenilor care nu mai sunt printre noi. După parastasul celor care nu mai sunt, s-a mers la Căminul Cultural, la întâlnirea cu Fiii satului, unde a avut loc și un mic specatcol artistic. Alături de localnici au fost și cei mai de seamă fii ai satului, ministrul Justiției Tudorel Toader, ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, (…) plecați în diverse zone din țară sau străinătate”, se precizează într-un articol.
„Ambasadorul Vasile Soare a vorbit despre respectarea tradițiilor și despre importanța educării copiilor pentru a înțelege cultura. Ministrul Tudorel Toader a spus că vine atât de des la Vulturu încât nu simte că a plecat vreodată. „Eu vin în Vulturu de câteva ori pe lună și nu simt că am plecat vreodată. Vin la această sărbătoare cu mare drag, de la prima ediție. În orice funcție e important să fie omul potrivit la locul potrivit“, a spus ministrul, conform Monitorul de Vrancea.
Suspectat de Opoziție că ar face jocurile Rusiei, Tudorel Toader este lăudat de Sputnik
Membri ai partidului de opoziție USR l-au acuzat și suspectat des în ultimul an pe Tudorel Toader că ar face jocurile lui Putin. Asta pentru că ministrul Toader și-a propus, și în mare a și reușit, să slăbească lupta anti-corupție, apărând „hoții” și pedepsind „pe cei care îi prind”, așa cum observa Augustin Lazăr, procurorul general al României.
Mai mult chiar, site-ul de propagandă a Rusiei, sputnik.md, îi dedică mereu articole laudative ministrului Justiției. Într-un astfel de material se scrie că Toader ar fi venit cu o soluţie “cu implicaţii complexe, extrem de benefice” privind executarea pedepselor la domiciliu.
„De ce vor Toader şi PSD să încalece politic justiţia independentă? De ce vor Toader şi PSD să izoleze România pe plan extern? Ca singura alternativă pentru România să fie gubernie rusească?”, a scris și europarlamentarul Monica Macovei.
Ambasadorul Soare a atacat o postare a presei de Kremlin
Vasile Soare este ambasadorul României la Moscova din ianuarie 2014. Pe 16 ianuarie 2014, Vasile Soare a prezentat preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, scrisoarea de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, informeaza MAE roman.
În cadrul ceremoniei, care s-a desfăşurat în Sala Alexandrov Sala Sfântul Alexandru Nevski a Palatului Kremlinului, au prezentat, de asemenea, scrisorile de acreditare alţi 17 ambasadori străini, se arata pe site-ul Presedintele Rusiei.
Preşedintele Vladimir Putin a arătat, referindu-se la relaţiile cu ţara noastră, că partea rusă „contează pe o colaborare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România”, respectiv că „este gata lucreze împreună pentru aprofundarea relaţiilor politice, economice şi umanitare”. A urat succes ambasadorului României în îndeplinirea mandatului său la Moscova, conform unui comunicat de la acel moment al Ministerul de Externe. Ambasadorul Vasile Soare l-a asigurat pe şeful statului rus că în mandatul său va depune eforturi pentru consolidarea colaborării româno-ruse pe multiple planuri, cu accent pe impulsionarea dialogului politic la toate nivelurile, pe ridicarea nivelului colaborării economice şi pe o mai bună colaborare în domeniile cultural şi al educaţiei, se mai precizează în comunicatul amintit.
Vasile Soare a fost și unul dintre puținii oficiali români care au avut curajul să corecteze derapaje de la Kremlin. Într-o postare de anul trecut a Ambasadei Rusiei în România, oficialii ruși susțineau că Armata Roșie, care a eliberat Europa de fascism, a eliberat și România. Postarea a primit, tot pe rețeaua de socializare, replica Ambasadorului României la Moscova. ”Ați cam dat cu bâta în baltă”, a transmis Vasile Soare rușilor.
Conform CV-ului, din 1999 Vasile Soare a început să lucreze în Ministerul de Externe, fiind specializat în spațiul fosului URSS, asta și pentru că știa limba rusă.
1999 – referent pe relaţiile României cu F.Rusă, Ucraina, Belarus, Caucaz şi Asia Centrală în cadrul Direcţiei Europa de Est şi Federaţia Rusă.
– aug.1999 – mai 2001 – Director adjunct al Direcţiei Răsăritene din MAE (spaţiul CSI)
– mai – dec. 2001 – Director al Direcţiei Răsăritene din MAE
– ian.2002 – ian.2008 – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în R.Kazahstan, din 2003 acreditat şi în Republica Kârgâză şi Republica Tajikistan
– ian.2008 – oct.2011, 2013 – Director al Direcţiei Europa Lărgită şi al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală (spaţiul CSI).
– din 16 ianuarie 2014 – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.