joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăUcraina: Începe Summitul de lansare a Platformei Crimeea, la care participă reprezentanți...

Ucraina: Începe Summitul de lansare a Platformei Crimeea, la care participă reprezentanți din 44 de state și instituții internaționale

Premierul Florin Cîțu și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 23 august, la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea. La eveniment sunt reprezentate 44 de țări și organizații internționale, printre participanți fiind președintele Republicii Moldova, Maia Sandu precum și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Premierul Florin Cîțu va lua parte la un dejun de lucru cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prilejul Summit-ului inaugural al Platformei Crimeea, și va avea apoi o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal, potrivit Digi24.

În cadrul vizitei sale la Kiev, premierul Florin Cîțu va vizita Biroul Platformei Crimeea și va participa la prezentarea Agenției Executive Permanente, care va realiza punerea în aplicare a deciziilor summit-ului Platformei Crimeea.

Platforma Internaţională Crimeea este o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultimă instanţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase încă din luna februarie că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Pe 18 martie 2014, Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Federaţiei Ruse, la finalul unui discurs de o oră, urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume. Liderul de la Kremlin nu a arătat nicio emoţie la gândul că a intrat în conflict cu Occidentul.

„Crimeea nu este doar problema Ucrainei. Este problema întregii regiuni a Mării Negre în privinţa securităţii, libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice. România este partenerul nostru în a aborda ameninţările de securitate determinate de militarizarea Crimeii (n.r. – de către Rusia)”, declara, la începutul lunii august, Petro Beşta, şeful Direcţiei Politice din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei. El spunea atunci că se așteaptă ca guvernul român să fie reprezentat la summit la cel mai înalt nivel.

„Vrem să ne dezvoltăm parteneriatul cu România. Iar contracararea diferitelor forme ale agresiunii ruse, inclusiv în ceea ce priveşte Crimeea, este scopul nostru comun de politică externă”, a mai spus oficialul ucrainean.

Potrivit Radio Ucraina, declarația comună a summitului Platforma Crimeea va consemna punerea formală în acțiune a acestui format, va reconfirma că „Crimeea este Ucraina”, va condamna crimele comise de Rusia în peninsula Crimeea și în jurul ei și va trasa parametrii politicii internaționale cu privire la scoaterea acestui teritoriu de sub ocupația rusă.

Potrivit autorităților ucrainene, Platforma Crimeea este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina pentru a spori eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii, „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei, pentru a preveni alte încălcări ale drepturilor omului, pentru a proteja victimele ocupației regim și să atingă obiectivul principal: dezocuparea Crimeei și restabilirea suveranității Ucrainei asupra peninsulei,” se arată într-un comunicat emis de diplomația ucraineană, citat de portalul Zona de Securitate.

La summitul de constituire a Platormei Crimeea vor fi prezente 44 de delegații străine, iar 14 dintre acestea vor fi conduse de șefi de stat și de guvern.

“Pe 23 august, 44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și Uniunea Europeană, vor deveni fondatorii Platformei Crimeea”, a declarat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților. Președintele Consiliului European va participa, de asemenea, la Platforma Crimeea.

România, Georgia, Croația și Suedia vor fi reprezentate la nivelul prim-miniștrilor.

Două țări – Elveția și Republica Cehă – vor fi reprezentate de reperezentanții parlamentelor acestora.

Paisprezece țări vor participa la summit la nivelul miniștrilor de externe: Turcia, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Marea Britanie și Portugalia vor fi reprezentate de miniștri ai apărării, în timp ce Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul pentru transporturi, un trimis special al președintelui Joe Biden.

Norvegia va fi reprezentată de secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia Europeană va fi reprezentată de vicepreședintele Valdis Dombrovskis, NATO de secretarul general adjunct Mircea Geoană, Consiliul Europei și GUAM vor fi reprezentate la nivelul secretarului general.

Șapte țări – Noua Zeelandă, Malta, Japonia, Australia, Cipru, Canada și Grecia – vor fi reprezentate de ambasadori.

„Vreau să subliniez că aceste țări devin fondatorii Platformei Crimeea indiferent de nivelul de reprezentare”, a subliniat ministrul ucrainean.

El a menționat, de asemenea, că Platforma Crimeea a depășit deja toate evenimentele internaționale anterioare găzduite de Ucraina în numărul delegațiilor la nivel înalt reprezentate la summit.

Platforma va funcționa la mai multe niveluri: șefi de stat și de guvern, miniștri de externe, cooperare interparlamentară, rețea de experți.

Activitatea Platformei Crimeea va fi lansată oficial la summitul inaugural de la Kiev din 23 august 2021, cu o zi înainte de împlinirea a 30 de ani de la declararea independenței Ucrainei.

Parlamentul Ucrainei a adoptat Declarația de independență pe 24 august 1991, la trei zile după tentativa de puci de la Moscova. Ucrainenii au aprobat apoi decizia Parlamentului, cu un vot copleșitor, la referendumul din 1 decembrie 1991, iar URSS a încetat să mai existe câteva zile mai târziu, în aceeași lună.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate