marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiUltimele 540.000 de doze de vaccin gripal ajung la medicii de familie

Ultimele 540.000 de doze de vaccin gripal ajung la medicii de familie

Distribuţia vaccinului gripal achiziţionat pentru derularea campaniei de imunizare gratuită din acest sezon va fi finalizată, ultimele 540.000 de doze urmând să ajungă marţi şi miercuri la Direcţiile de sănătate publică, a anunțat Ministerul Sănătății.

De acolo, pleacă spre cabinetele medicilor de familie fiind destinate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Pentru acest sezon s-au achiziţionat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către Direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie, aminteşte ministerul.

Până la data de 29 noiembrie, au fost vaccinate 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare fiind de 31.874, cu 63,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.394) şi cu 27,4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate şi subraportărilor din perioada sărbătorilor legale, indică Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul. Nu s-a înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate