sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiExterneUn palestinian a ucis vineri șapte persoane în Ierusalimul de Est, după...

Un palestinian a ucis vineri șapte persoane în Ierusalimul de Est, după ce cu o zi înainte militarii israelieni au ucis nouă palestinieni la Jenin

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, după un raid militar israelian asupra taberei de refugiați de la Jenin, în nordul Cisiordaniei, și uciderea a nouă palestinieni, joi, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni.

Acest atac armat, al cărei autor a fost împuşcat, a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, pe fondul apelurilor internaţionale de a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violenţă în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Israel, şi în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi [în această] zi de comemorare” a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

„Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi” de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15 (18.15 GMT), a raportat poliţia.

Este „unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat presei la faţa locului şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.

Potrivit poliţiei, „teroristul a fost neutralizat şi declarat mort” după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti.

„L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui” şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a spus că a identificat în total zece victime lovite de gloanţe, printre care un bărbat de 70 de ani şi un adolescent de 14 ani. Un fotoreporter al agenţiei France Presse a văzut la faţa locului trei cadavre întinse pe stradă.

Vestea atacului a fost urmată de manifestări zgomotoase de bucurie la Ramallah şi în Fâşia Gaza, numeroşi rezidenţi fluturând drapeluri palestiniene, potrivit jurnaliştilor AFP.

În timp ce la locul tragediei, zeci de israelieni l-au întâmpinat pe premierul Benjamin Netanyahu strigând „Moarte arabilor!”.

Într-un discurs televizat, Netanyahu a promis ulterior „acţiuni imediate”, fără alte precizări, şi le-a cerut israelienilor să nu îşi facă dreptate singuri, ci să se bazeze pe armată şi pe poliţie.

Atacul de la sinagogă este răspunsul la uciderea celor zece palestinieni de către forțele israeliene

Atacul de la Ierusalim „este o reacţie firească la crimele ocupaţiei (israeliene) împotriva poporului nostru palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea cu o zi înainte a nouă palestinieni în cursul unui raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Joi dimineața, armata israeliană a făcut o incursiune în tabăra de refugiați de la Jenin ucigând nouă palestinieni și rănind alte 16 persoane.

Justificarea politică a acestor crime a fost aceea că israelienii au desfășurat o „operaţiune de contraterorism” ce ar fi vizat membri ai organizaţiei Jihadul Islamic, care, potrivit ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, ar fi plănuit un atac în Israel.

Ulterior, alte incidente au izbucnit în alte zone din Cisiordania.

Un al zecelea palestinian a fost ucis cu focuri de armă de armata israeliană joi, la Al-Ram, lângă Ierusalim, în condiţii neprecizate.

Aceste decese au majorat la 30 numărul de palestinieni – civili sau membri ai unor grupuri armate – ucişi de la începutul anului în confruntări cu forţele sau cu civili israelieni.

În urma intervenției criminale a armatei israeliene la Jenin, Autoritatea Palestiniană a anunțat că pune capăt coordonării în materie de securitate cu Israelul.

Atentatul a fost condamnat de preşedintele american, Joe Biden, care i-a telefonat premierului israelian pentru a-l asigura de „angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului”.

„În contextul agresiunilor repetate împotriva poporului nostru şi încălcării acordurilor semnate, inclusiv în domeniul securităţii, considerăm că o coordonare în materie de securitate cu guvernul israelian încetează să existe din acest moment”, a anunţat joi,  într-un comunicat, biroul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Joe Biden a criticat acest „atac terorist cumplit”, numindu-l drept un „atac împotriva lumii civilizate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat programul şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, care urmează să plece de duminică în Egipt, apoi luni şi marţi la Ierusalim şi Ramallah.

În timpul acestui turneu în Orientul Mijlociu, Blinken va discuta despre „măsurile care trebuie luate pentru o diminuare a tensiunilor”, a spus Patel.

Parisul a condamnat „atacul terorist îngrozitor” din Ierusalimul de Est, iar Roma „un atac terorist laş”, mai scrie AFP.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate