Varianta Delta a coronavirusului se poate transmite cu uşurinţă de la persoane vaccinate la persoanele cu care intră în contact la domiciliu, dar probabilitatea de infectare a acestora este redusă dacă şi aceştia sunt vaccinaţi, relevă un studiu britanic publicat joi de revista The Lancet, preluată de agenţiile Reuters şi EFE.
Se constată că persoanele care au primit două doze de vaccin au un risc mai mic, dar totuși apreciabil, de a se infecta cu varianta Delta la domiciliu, comparativ cu persoanele nevaccinate. Autorii subliniază că vaccinarea reduce, de asemenea, riscul de îmbolnăvire severă, spitalizare și deces din cauza COVID-19.
Studiul realizat de Imperial College London arată că varianta Delta se poate răspândi şi în populaţia vaccinată.
Autorii cercetării subliniază însă că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, dar mai observă faptul că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.
Persoanele complet vaccinate au eliminat infecția mai repede decât cei care nu sunt vaccinați, dar încărcătura lor virală maximă – cea mai mare cantitate de virus SARS-CoV-2 găsită în nas și gât – a fost similară cu cea observată la persoanele nevaccinate, ceea ce poate explica de ce. pot transmite cu ușurință virusul în medii casnice.
”Prin efectuarea de eşantionări repetate şi frecvente dintre persoanele care au intrat în contact cu cazuri de Covid-19, am constatat că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în gospodării, inclusiv membrilor gospodăriei care sunt vaccinaţi”, a spus dr. Anika Singanayagam, co-autorul principal al studiului.
„Vaccinurile sunt esențiale pentru controlul pandemiei, deoarece știm că sunt fantastice în prevenirea bolilor grave și a decesului din cauza COVID-19”, a spus profesorul Ajit Lalvani , de la Institutul Național al Inimii și Plămânilor de la Imperial College London, care a condus studiul.
Concluziile studiului oferă o explicaţie importantă asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării.
În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.
Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.
Printre contactele vaccinate infectate cu varianta Delta, durata medie de timp de la vaccinare a fost de 101 zile, comparativ cu 64 de zile pentru contactele neinfectate. Acest lucru sugerează că riscul de infecție a crescut în decurs de 3 luni de la primirea unei a doua doze de vaccin, din cauza scăderii imunității protectoare. Autorii indică această constatare ca o dovadă importantă a necesității ca persoanele vaccinate să primească o vaccinare de rapel imediat ce sunt eligibile pentru una.
Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră pe baza acestui studiu că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.
”Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de turmă, dar aceasta nu va fi permanentă”, explică Ferguson.
”Imunitatea scade de-a lungul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic.
Profesorul Ajit Lalvani a adăugat: „Transmiterea continuă a infecției între persoanele vaccinate face va vaccinarea celor nevaccinați să fie esențială pentru a se proteja de dobândirea infecției și a formei severe a COVID-19. Am descoperit că susceptibilitatea la infecție a crescut deja în câteva luni de la a doua doză de vaccin – așa că cei cărora li sa oferit un rapel ar trebui să-l primească imediat.”