marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiUSR a depus la Parlament peste 780.000 de semnaturi pentru initiativa...

USR a depus la Parlament peste 780.000 de semnaturi pentru initiativa “Fără penali in funcții publice”

USR a depus, joi și vineri, la Palatul Parlamentului, peste 780.000 de semnături din totalul de 1 milion adunate în cadrul campaniei “Fără penali in funcții publice”, urmând sa fie parcurși și ceilalți pași procedurali, până la referendumul care finalizează inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției.

„Uniunea Salvați România a depus astăzi la Parlament inca o tranșă de 446.000 de semnături pentru inițiativa Fără penali in funcții publice. În total au fost depuse 781.000 de semnături, din toate județele țării. Inițiativa a reușit să îndeplinească cele două condiții impuse de lege: peste 500.000 de semnături valide și minimum 20.000 de semnături din 21 de județe. Obiectivul USR este declanșarea referendumului”, arata conducerea USR intr-un comunicat de presa.

Vineri, în ultima zi de depunere, conform termenelor prevăzute de lege, s-a înregistrat o problema la Arad, unde nu s-au terminat de validat de către primarie toate semnăturile (peste 20.000). În timp ce USR l-a acuzat pe primarul Gheorghe Falcă (PNL) că saboteaza campania, edilul a respins acuzatiile. El a reamintit ca a semnat personal pentru aceasta inițiativă si a dezvaluit ca circa 6.400 de semnături nu au fost validate pentru ca nu erau corecte.

Legea care reglementează procedura specială derulată în cadrul unei inițiative cetățenești pentru revizuirea Constituției prevede că în cazul în care, la data înregistrării, nu sunt atestate toate listele de susținători ca urmare a nerespectării termenului prevăzut, listele de susținători pot fi depuse în completare, dar nu mai târziu de 7 zile de la atestare. Conform USR Arad, listele vor ajunge luni la Parlament.

Din păcate, primăria municipiului Arad a depășit termenul de validare a 15.500 de semnături încă de pe 14 septembrie. La finalul lunii august am mai depus o tranșă de 5.000, al căror termen de validare era astăzi. Însă din cauza faptului că nu s-au încadrat în timpul impus de lege cu primele semnături, nu am putut depune astăzi un total de peste 20.000 pentru Arad, am depus doar 7.800. Avem încredere că vor fi depuse luni la Parlament”, a scris vineri pe Facebook un reprezentant al USR Arad.

Urmează ca procedura să continue cu avizarea de catre Curtea Constituțională, votul în Parlament pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituției și desfășurarea referendumului național.

Inițiativa cetățenească “Fără penali in funcții publice” propune introducerea in Constituție a următorului paragraf: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și in funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate