sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiAchitat in primă instanță, fostul judecător al CCR Toni Greblă e propus...

Achitat in primă instanță, fostul judecător al CCR Toni Greblă e propus de Dragnea ca secretar general al Guvernului

Fostul senator PSD si judecător al Curții Constituționale Toni Greblă ar putea fi viitorul secretar general al Guvernului, la propunerea lui Liviu Dragnea. Reținut în martie 2015 pentru fapte de corupție și ulterior arestat la domiciliu, Greblă a fost achitat in prima instanță în această primăvară, dar decizia nu e definitivă.

In acest moment, funcția este ocupată de Andreea Lambru, din partea ALDE, partid cu care PSD formează majoritatea guvernamentală. Au existat, însă, mai multe zvonuri in spațiul public conform cărora Liviu Dragnea și-ar dori pentru PSD aceasta funcție, în vederea adoptării mai rapide a unor ordonanțe controversate, de exemplu pentru amnistie și grațiere, fara sa mai fie așteptate avizele unor ministere.

Propunerea ca Toni Greblă sa fie viitorul secretar general al Guvernului a fost discutată și la Comitetul Executiv al PSD de vineri, fiind primită cu aplauze, susține Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al partidului.

„Toni Greblă este o nominalizare excepţională pentru funcţia de secretar general al Guvenului. Este o recunoaştere pentru toată cariera lui, pentru experienţă, pentru expertiză şi nu în ultimul rând o reparaţie pentru toate mizeriile şi umilinţele la care a fost supus de un sistem absolut odios pe care noi îl denumim ‘statul paralel’. Cazul domnului Toni Greblă, judecător la CCR, privind traficul de struţi este penibil şi grotesc (…) În momentul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în CExN că Toni Greblă a acceptat funcţia, pur şi simplu s-a aplaudat din suflet. A fost o decizie unanimă de acceptare şi în acelaşi timp o încântare pentru toţi membrii Comitetului Executiv”, a precizat Codrin Ştefănescu, citat de Agerpres.

In martie 2015, Curtea Constituțională era zguduită de un caz de corupție instrumentat de procurorii DNA. Toni Greblă, fost senator PSD, era scos încătușat pe porțile DNA, iar ulterior pus sub arest la domiciliu. Din cauza presiunii publice, Greblă a si demisionat.

Procurorii l-au acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni) sau constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

DNA a mai susținut, printre altele, că, în perioada 2010-2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro.

De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit: folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 lei; materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei. Procurorii au mai susținut ca fostul judecător CCR ar fi continuat activitatea infracţională şi după percheziţiile efectuate la ferma lui.

In sala de judecată, procurorul a explicat că Toni Greblă i-a promis omului de afaceri Ion Bîrcină că va interveni la funcţionari şi conducători din companii naţionale, printre care şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Oltenia, pentru ca omul de afaceri să obţină diverse contracte.

In luna mai a acestui an, însă, un complet de la Înalta Curte i-a achitat pe toti inculpații din dosarul lui Toni Greblă, apreciind ca maşina, telefonul sau rochiile pentru soţie primite de Toni Greblă de la finul său sunt doar cadouri între rude, nefiind vorba despre vreo recompensă pentru serviciile oferite.

„Oferirea acelor bunuri nu s-a făcut în schimbul determinării inculpatului de a promite şi interveni la diverşi funcţionari (…) ci în considerarea relaţiilor de prietenie şi cumetrie dintre familiile inculpaţilor (naş-fin), relaţii recunoscute şi asumate de inculpaţi în spaţiul public şi mediul privat”, se arată în motivarea deciziei, conform relatărilor Digi24 de la acea vreme.

Judecatorii au mai stabilit ca nu au fost aduse probe suficiente in favoarea acuzațiilor si ca nu se confirmă nici intervențiile făcute de Toni Greblă in afacerile cu energie ale finului său.

”Martorii audiaţi în cauză susţin apărările inculpaţilor şi fac dovada că activităţile lui Toni Greblă nu au vizat vreo intervenţie a acestuia pentru satisfacerea intereselor comerciale ale vreunei persoane, ci realizarea unor obiective stabilite în exercitarea mandatului de senator, realizarea activităţilor impuse de funcţiile onorifice deţinute, după cum unii dintre martorii audiaţi nici nu deţineau o funcţie care să justifice traficarea influenţei”, mai scriu judecătorii.

Procurorii au atacat decizia instanței cu apel, care se va judeca în această toamnă.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate