marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiUSR nu votează cu Guvernul Orban pentru a forța alegerile anticipate

USR nu votează cu Guvernul Orban pentru a forța alegerile anticipate

USR nu votează pentru învestirea Guvernul Orban pentru a forța alegerile anticipate, a anunțat preşedintele USR, Dan Barna care spune că există premise credibile, şanse de peste 50% pentru anticipate.

„Obiectivul e anticipatele, noi spunem asta de doi ani de zile, n-am schimbat nimic, nu ne-am răzgândit niciun moment.  În egală măsură, şi ieri seară preşedintele a spus-o, există posibilitatea reală ca anticipatele să nu se poată întâmpla. Ştim foarte bine că PSD nu este un partener care să poată agrea lucrurile acestea, ceilalţi care ar fi susţinut anticipatele se sucesc, Ponta are un discurs contradictoriu de fiecare dată, şi există posibilitatea reală să nu se întâmple anticipate. Asta este obiectivul, spre asta tragem”, a afirmat Barna.

Şi din această perspectivă, dacă va exista un guvern, i-a cerut preşedintelui ca acel guvern trebuie să aibă ca prim obiectiv în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi.

„Dacă într-adevăr în Parlament se creează majoritate de blocat anticipatele şi de învestit guvern, acea majoritate să-şi asume primari în două tururi şi în felul acesta beneficiază şi românii de această criză care deocamdată pentru ei e doar un spectacol la televizor, ăsta e scenariul. Şi în acest context, în care foarte clar tragem pentru anticipate, nu vom vota guvernul Orban”, a spus Dan Barna la Realitatea Plus.

El a adăugat că în situaţia în care nu se vor organiza anticipate şi va fi învestit un guvern, USR vrea să facă parte din respectivul guvern pentru a-şi urmări obiectivul privind alegerea primarilor în două tururi.

„Vedem ce se întâmplă, dacă va fi situaţia să nu fie votul pentru anticipate şi va fi guvern, vrem să facem parte din acel guvern pentru a avea primari în două tururi şi a putea să punem presiune acolo şi pentru că în unele domenii, transporturi, justiţie, se mai pot face nişte lucruri. Este foarte normal, este practic – i-am dat preşedintelui poziţia USR, pentru ambele scenarii”, a subliniat Barna.

Cum se pregătește USR pentru alegeri

Potrivit liderului USR, există un anumit traseu pentru alegeri.

„Intrăm la guvernare în măsura în care premierul desemnat, şi în acest context trebuie privit şi nominalizarea, propunerea noastră de premier, preşedintele va avea opţiunea, a optat deja astăzi pentru primul guvern pentru domnul Orban, va veni momentul al doilea, în acest context, pică guvernul Orban, acesta e scenariul, pică primul guvern, al doilea guvern Orban, mă rog, care este acum nominalizat, după care se va ajunge, cel puţin asta e perspectiva pentru alegerile anticipate, la a doua nominalizare. Şi de aceea Alianţa USR PLUS a propus un premier, tocmai pentru ca preşedintele să aibă toate opţiunile”, a declarat Barna.

Primari în două tururi este miza importantă, acesta fiind singurul lucru pentru care trag cei din USR.

„Indiferent de opţiunea pe care o va avea preşedintele, dacă se va ajunge ca acel guvern să nu pice, lucru pe care USR și-l dorește, pe care PNL şi-l doreşte, pe care preşedintele şi-l doreşte, dar dacă PSD-ul va reuşi blocarea în Parlament al celui de-al doilea guvern, cel care ar trebui să pice ca să avem anticipate, în acel context vrem să facem parte din guvernul care va duce ţara spre alegeri, din guvernul care să impună primari în două tururi. Primari în două tururi este miza importantă, despre asta vorbim”, a subliniat Dan Barna.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate