vineri, mai 27, 2022
AcasăAgenda ZileiJustițieVanghelie și câțiva dintre complicii lui în fraudarea cu 50 milioane de...

Vanghelie și câțiva dintre complicii lui în fraudarea cu 50 milioane de euro a Consiliului Local Sector 5, au fost reținuți pentru 24 de ore

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, alături de alte 12 persoane printre care se află și fratele său, Paul, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, fiind estimat un prejudiciu adus Consiliului Local Sector 5 de peste 256 milioane lei, legat de achiziţii supraevaluate făcute de o societate a Consiliul local, a informat vineri DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei anunță că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti; a lui Marian Leonard Petre, la data faptelor director general al SC Economat Sector 5 SRL; a unei rude a fostului primar (fratele acestuia, Paul Vanghelie), administrator de societate comercială; a Floricicăi Carmen Rămulescu, la data faptelor director Achiziţii în cadrul societăţii; a lui Marian Lupaşcu, la data faptelor director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; a Loredanei Ionela Zidărescu, la data faptelor şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, şi a altor şapte administratori de societăţi comerciale care ar fi fost implicate într-un lanţ de fraudare a banilor publici.

Tribunalul București va decide, vineri, dacă echipa lui Vanghelie va petrece următoarele 30 de zile în ”beciul domnesc”.

Procurorii îi acuză pe Vanghelie și pe funcționarii primăriei de la Sectorul 5 că ar fi efectuat achiziții nelegale, bunuri supraevaluate, chiar de la firme controlate de fostul primar sau de funcționari. Procurorii susțin că prejudiciul s-ar ridica la peste 256 de milioane de lei și că unele bunuri ar fi fost achiziționate la sume și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial. De exemplu, S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat capsator de plastic  cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei.

Printre achizițiile supraevaluate se numără patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante.

Ulterior, produsele achiziționate astfel de firma Consiliului Local ar fi fost revândute, tot la prețuri supraevaluate, către alte entități ale Consiliului Local sau Primăriei Sector 5, controlate de grupul infracțional.

Capul grupării de infractori ar fi fost Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 și consilier local în acelai sector, la data operațiunilor infracționale.

Dealtfel, susțin procurorii, Vanghelie este recidivist în privința acestui tip de afacere. În perioada 2016-2019, fostul primar ar fi cerut și primit peste 80 milioane de lei de la un om de afaceri pentru a-l convinge pe directorul general al Economat Sector 5, Petre Marian Leonard, complicele său, să cumpere produse supraevaluate de la firma omului de afaceri și să-i achite cu celeritate facturile de vânzare.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate