miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAnalize MediaVIDEO - O jurnalistă de la televiziunea de stat rusă a protestat,...

VIDEO – O jurnalistă de la televiziunea de stat rusă a protestat, în direct, împotriva războiului, sfidând cenzura piticului dement Vladimir Putin, zis Putler

O jurnalistă de la televiziunea de stat rusă Pervîi Kanal (Canal 1) a protestat împotriva războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, intrând în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct și arătând telespectatorilor, chiar în spatele prezentatoarei știrilor, preț de câteva secunde, o pancartă pe care scria ”Nu Războiului”. Ea a sfidat astfel cenzura instituită de piticul dement din fruntea Kremlinului, dictatorul Putin.

„Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului”, scrie în engleză și în rusă pe pancarta pe care a agitat-o în spatele prezentatoarei tv.

Ea a repetat de mai multe ori ”Opriți războiul! Fără război!”, până ce regizorul de emisie a schimbat cadrul, difuzând imagini înregistrate.

Protestatara care a avut curajul să-l înfrunte, astfel, pe piticul dictator de la Kremlin se numește Marina Ovsyannikova și este editor la televiziunea de stat rusă.

Ea a fost reținută imediat și dusă la departamentul de poliție in districtul Ostankinsky din Moscova, a declarat șeful Agora, Pavel Cikov.

Potrivit informațiilor preliminare, aceștia urmează să întocmească un protocol administrativ împotriva ei în temeiul  noului articol 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative privind „ „Acțiuni publice cu scopul de a discredita Forțele Armate ale Federației Ruse””, anunță meduza.io.

Ea riscă o amendă administrativă de până la 50.000 de ruble, dacă autoritățile nu consideră că fapta e una penală. Numai că într-o dictatură cum e cea a piticului criminal și dement Vladimir Putin, orice astfel de reacție, firească într-o democrație, n-are cum să nu fie faptă penală, caz în care jurnalista disidentă riscă aproximativ 15 ani de închisoare.

Înainte de acțiunea ei de protest, Marina Ovsyannikova a înregistrat un mesaj video în care declară că se opune războiului cu Ucraina, care este o crimă comisă de Putin și își explică gestul care avea să urmeze și pe care foarte puțini oameni au curajul să-l facă.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, Rusia fiind țara agresoare, iar aceasta agresiune este pe conștiința unui singur om. Acest om este Vladimir Putin. Tatăl meu este ucrainean iar mama mea este rusoaică, iar ei niciodată nu au fost dușmani. Această bijuterie de pe gâtul meu este un simbol al faptului că Rusia trebuie să oprească imediat acest război fratricid. Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Canal 1 (postul public – n.r.) și m-am ocupat de propaganda Kremlinului și mie, acum, îmi este foarte rușine pentru acest lucru. Mi-e rușine pentru că am permis să se spună minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificati. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”, a spus Marina Ovsyannikova în mesaj.

După incident, ”Canal 1” a început o verificare internă, relatează Interfax, citând serviciul de presă al televiziunii. „În emisiunea programului Vremia, a existat într-adevăr un incident cu un străin în cadru, iar o verificare internă este în curs”, a spus reprezentantul televiziunii.

Incidentele de acest tip, în care rușii încep să aibă curajul să protesteze și să spargă cenzura dictatorii sunt extrem de rare.

Spre exemplu, doi invitați la principala emisiune de propagandă de la puternica televiziune de stat Rusia 1 au criticat, vineri, războiul pornit de Kremlin împotriva Rusiei, spre disperarea gazdei talk-show-ului, transmitea publicația britanică The Telegraph.

Același lucru s-a întâmplat joi și la o emisiune a televiziunii oficiale a armatei ruse.

Au fost primele forme de opoziție publică la adresa războiului declanșat de Vladimir Putin, în condițiile în care o lege votată rapid săptămâna trecută pedepsește dur, cu până la 15 ani de închisoare, orice critică la adresa deciziilor Kremlinului legate de război.

 

About The Author

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate