luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiWinkler: România se află pe primul loc în UE la evaziune fiscală...

Winkler: România se află pe primul loc în UE la evaziune fiscală din TVA

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din TVA, cu o sumă de 6 miliarde de euro, a declarat parlamentarul european Iuliu Winkler. 

Potrivit lui, lipsa de predictibilitate şi de transparenţă au dus la crearea unei debandade fiscale fără precedent în ultimii doi ani.

De asemenea, Winkler a mai afirmat că, dincolo de bătăliile politice din următorul an şi jumătate, ce ţin de viitoarele alegeri, cineva ar trebui să se ocupe şi de mediul economic, deoarece semnalele care vin din cadrul acestuia sunt foarte grave. 

„Pot să vă spun despre lipsa de predictibilitate şi lipsa de transparenţă în tot ceea ce se întâmplă pentru că am văzut în ultimii doi ani o debandadă fiscală fără precedent, cu măsuri care unele se contrazic pe altele, care nu permit planificarea. Vedem că avem în domeniul TVA, dacă vorbim numai despre acesta, o evaziune care ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană, conform datelor Comisiei Europene”, a spus deputatul european. 

Ultimul an pe care l-am încheiat şi pentru care avem date a înregistrat 6 miliarde de euro evaziune fiscală numai din domeniul TVA; asta înseamnă aproape 3% din PIB-ul României. 

Winkler a atras atenţia şi asupra faptului că gradul de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la numai 20%, cu numai un an şi jumătate înainte de finalul perioadei de şapte ani de finanţare europeană. În acest context, el a apreciat că România va pierde bani de la Uniunea Europeană. 

În plus, adoptarea legii bugetului de stat abia în primăvara acestui an va conduce la situaţii în care proiectele de investiţii publice nu vor putea fi implementate din cauză că banii au venit prea târziu, iar procedurile de licitaţie decurg greu. 

„În momentul în care bugetul României pe 2019 a fost adoptat în cursul lunii martie şi abia în cursul lunii aprilie judeţele şi-au putut stabili bugetele, vom vedea, din nou, aceeaşi poveste binecunoscută la sfârşitul anului: a proiectelor care nu mai pot fi implementate pentru că licitaţia a durat mult, pentru că avem contestaţii şi aşa mai departe. Deci, investiţiile în infrastructură stagnează şi din motivul nerespectării legii la nivel central”, a mai spus Winkler.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate