miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiZi decisivă pentru PSD: pleacă Liviu Dragnea?

Zi decisivă pentru PSD: pleacă Liviu Dragnea?

Comitetul Executiv al PSD se reuneste vineri, la ora 12:30, pentru a lua o decizie cu privire la solicitarile adresate public de cei care il contesta pe Liviu Dragnea si ii cer sa plece din cele doua functii importante pe care le detine – presedintia PSD si a Camerei Deputatilor -, considerand ca el a ajuns o vulnerabilitate pentru partid.

In CEx, for de conducere din care fac parte si liderii de organizatii judetene, sunt 68 de membri. Sedinta a fost convocata dupa ce vicepresedintii Gabriela Firea (primarul Capitalei), Adrian Tutuianu (vicepresedinte al Senatului) si Paul Stanescu (vicepremier) i-au trimis o scrisoare deschisa lui Liviu Dragnea in care ii cereau sa demisioneze, sa o lase la conducerea partidului, conform statutului, pe Viorica Dancila, presedintele executiv  al PSD, si sa se convoace un congres extraordinar la inceputul anului viitor la care sa fie ales un nou presedinte.


Potrivit statutului PSD, Comitetul Executiv poate convoca un congres extraordinar prin votul a o treime dintre membri, prin urmare daca maine vor fi cel putin 23 de voturi in acest sens, congresul va fi convocat.

Insa, tot potrivit statutului, Congresul Extraordinar al PSD poate fi convocat si la solicitarea Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii județene/de sector ale PSD.

In ceea ce priveste demiterea presedintelui PSD, statutul spune limpede ca acesta “este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

Liviu Dragnea a refuzat sa spuna in ce conditii si-ar da demisia, raspunzandu-le jurnalistilor care l-au asaltat cu intrebari ca va face declaratii dupa sedinta de maine. Daca Liviu Dragnea nu demisioneaza, el nu poate fi inlaturat acum, conform statutului PSD, cel mult poate fi exclus din partid, cu votul a 2/3 din membrii CEx, ceea ce este aproape imposibil sa se intample, mai ales ca inclusiv contestatarii au spus ca nu doresc asa ceva.

Toate informatiile pe surse vehiculate pana acum in mass-media arata ca aripa anti-Dragnea din PSD numara putin peste 20 de membri CEx, inclusiv ministri. La acestia s-ar mai adauga si circa 50 de parlamentari, a sustinut Adrian Tutuianu, care a subliniat riscul evident ca alianta PSD-ALDE sa piarda majoritatea in Parlament, iar ulterior guvernarea, daca Opozitia depune o motiune de cenzura si negociaza inteligent.

Desi joi a fost o sedinta de guvern, pana la lasarea serii Viorica Dancila nu si-a spus punctul de vedere cu privire la framantarile din partid, dar cel mai probabil isi va arata sustinerea pentru mentorul sau vineri, inainte de sedinta forului de conducere.

Jurnalistii transmit pe surse ca se poarta negocieri intense in continuare intre cele doua tabere, pe ultima suta de metri. Una dintre cele mai puternice lovituri pentru Liviu Dragnea a venit de la Marian Neacsu, secretarul general al PSD si unul dintre oamenii de incredere ai liderului pana miercuri.

Scrisoarea prin care i s-a cerut lui Liviu Dragnea sa faca un pas in spate a circulat in culise de mai mult timp, dar a aparut public, cu doar 3 semnaturi dintre zecile despre care se vorbea anterior, imediat dupa ce instanta a stabilit termenul pentru apel in procesul in care Liviu Dragnea a fost deja condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare – 8 octombrie, a doua zi dupa referendumul pentru familia traditionala.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate