Trei ofiteri din conducerea Jandarmeriei si un secretar de stat din Ministerul de Interne au fost pusi, vineri, oficial sub acuzare de procurorii militari pentru violentele comise de jandarmi in zilele de 10 si 11 august, la mitingul Diasporei organizat in Piata Victoriei din Bucuresti.
Intr-un comunicat remis vineri presei de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, se precizeaza ca suspectii au luat la cunostinta atât calitatea procesuală cât și acuzațiile ce li se aduc, respectiv:
– Maiorul Laurentiu Cazan, comandantul actiunilor desfasurate in Piata Victoriei, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
– Comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, secretar de stat in MAI pentru relatia cu prefectii, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
– Colonelul Sebastian Cucos, sef al Jandarmeriei la momentul respectiv, este acuzat de compliciate la abuz in serviciu si complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
– Colonelul Ionut Catalin Sindile, adjunct al sefului Jandarmeriei la data comiterii faptelor, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
In acest dosar au fost depuse peste 700 de plangeri si s-au facut numeroase audieri pana acum, fiind vizionate si inregistrarile video care au fost publicate pe Internet. Secretizarea unor ordine de catre ministrul de Interne, Carmen Dan, a reprezentat, insa, o piedica pentru anchetatori, lucru recunoscut public si de procurorul general, Augustin Lazar.
Din informatiile pe care le detin, procurorii spun ca Laurentiu Cazan, in calitate de comandant al actiunii de mentinere a ordinii publice, “a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire” prevăzute in legislatia romaneasca.
Totodata, procurorii spun ca “ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor” legale. In plus, Laurentiu Cazan “a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.
Mai mult, in noaptea de 10 spre 11 august, Laurentiu Cazan l-a determinat pe cel care completa in Jurnalul Actiunilor Operative “să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forta” și ulterior a determinat folosirea Jurnalului “ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”.
La randul sau, secretarul de stat Mihai Dan Chirica este acuzat ca a uzat de autoritatea sa pentru “a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor”.
Astfel, procurorii spun ca secretarul de stat, in virtutea atributiilor sale, a exercitat “presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine”.
In ceea ce ii priveste pe coloneii Sebastian Cucos si Ionut Sindile, procurorii spun ca, in lipsa unor dispozitii care sa consemneze preluarea comenii de la maiorul Laurentiu Cazan, au dat ordine directe participand astfel “nelegal la conducerea operațiunilor” și, mai mult, “l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.
v
Dupa evenimentele din 10 -11 august, toti cei trei sefi ai Jandarmeriei au fost promovati de ministrul Carmen Dan: Catalin Sindile a fost imputernicit inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucos a fost numit in functia de prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, iar Laurentiu Cazan a fost imputernicit ca director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Cei patru s-au prezentat astazi la Parchetul General insotiti de avocati, pentru a lua la cunostinta acuzatiile. Ei au fost intampinati de protestatari, incercand fara succes diverse metode de a evita o confruntare directa cu ei, inclusiv sa intre in cladire pe o intrare laterala.
Pana in acest moment, colonelul Catalin Paraschiv, comandantul Brigazii Speciale care a actionat in noaptea de 10 august si a fost ulterior audiat atat de procurorii militari, cat si de comisia parlamentara pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, nu a fost pus sub acuzare.