joi, mai 2, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia a rămas fără șef al Statului Major al Apărării

România a rămas fără șef al Statului Major al Apărării

România tocmai a rămas fără șef al Statului Major al Apărării după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis  o cerere depusă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). 

În respectiva cerere se solicita suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă. 

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte”, se arată în decizia Curții de Apel București.

De asemenea s-a dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond.

„Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia CAB.

În 28 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis declara că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrului Apărării, Gabriel Leş, a fost respinsă. 

Șeful statului a mai spus că România nu poate rămâne tocmai acum fără un conducător al Statului Major al Apărării, mai ales după ce a respins propunerile venite din partea ministrului Apărării, una dintre acestea fiind generalul Dumitru Scarlat. 

Se pare că, ministrul Gabriel Leş anunţa, pe 19 decembrie, că nu va prelungi mandatul lui Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării. „Legea prevede un mandat de patru ani, cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat în arhivele Ministerului Apărării Naţionale, a fost o singură situaţie în care s-a prelungit mandatul unui fost şef al Statului Major al Apărării, Statul Major General cum era pe atunci, şi am dorit să menţin aceeaşi cutumă. (…) Ştiu ce a făcut pentru Armata României şi ce poate să facă. (…) Mandatul se încheie în 31 decembrie”, declara Leş. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate