sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAgenda Zilei30 de ani de la Revoluția din 1989: Ce spun politicienii

30 de ani de la Revoluția din 1989: Ce spun politicienii

Se împlinesc 30 de ani de când Revoluția din 1989 a aprins flacăra democrației din ziua de astăzi, pe care, chiar și acum la 3 decenii mulți o înțeleg greșit. Dar iată ce spun politicienii:

Klaus Iohannis – președintele României

„După 1990, au existat diferite iniţiative prin care a fost onorată memoria celor care şi-au dat viaţa în Decembrie 1989. S-au denumit străzi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare. Cu un singur lucru am rămas însă datori – nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jertfa şi sacrificiul românilor care au stat, cu piepturile goale, în faţa gloanţelor, a tancurilor şi a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspunsurile la întrebările fundamentale care vizează Revoluţia. Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru Justiţia română. Aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime şi urmaşii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun. O democraţie veritabilă este construită pe bazele adevărului şi ale dreptăţii, iar această restanţă majoră a Justiţiei române reprezintă o fantomă care ne va urmări pe toţi multă vreme de acum încolo. Aşadar, Justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi!”.

Ludovic Orban – premierul României

„Cu 30 de ani în urmă, românii au început să construiască o nouă istorie pentru ei înşişi, pentru ţara noastră, printr-un act de curaj care a pus capăt unuia dintre cele mai tiranice şi mai corupte regimuri dictatoriale din lagărul comunist. (…) Momentul pe care îl celebrăm astăzi este cel care defineşte România contemporană, punctul de plecare al tuturor împlinirilor noastre comune, o democraţie parlamentară, afirmarea pluralismului în toate aspectele vieţii publice, libertatea de expresie, economia de piaţă, un stat de drept, apartenenţa la NATO şi la UE. Pentru unele dintre acestea încă mai avem de luptat, chiar şi după 30 de ani. Din păcate, am văzut cum forţe şi persoane iresponsabile sunt gata să le pună în pericol”, a afirmat Orban la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989”.

Dan Barna – liderul USR

„Pe 21 decembrie 1989 la Cluj printre românii aflaţi în stradă se afla şi Călin Nemeş, unul dintre mulţii eroi care în doar câteva zile a reuşit să recupereze întreaga demnitate a unui popor. Unul dintre cei mulţi care au înţeles atunci în 89 că o ţară nu se poate construi de oameni care stau deoparte. (…) Ca el au fost zeci de mii de oameni. Întâi în Timişoara, apoi în Bucureşti, Sibiu, Cluj, fără curajul lor niciunul dintre noi nu am fi fost aici într-un Parlament liber, fără setea lor de libertate, niciunul dintre noi nu am fi avut şansa să ne împlinim destinul, noi astăzi nu am fi existat aici. Cine au fost aceşti oameni? Au fost români simpli din toate categoriile: muncitori, ingineri, profesori, studenţi de toate vârstele, dar cei mai mulţi au fost tineri. În decembrie 89 România s-a scuturat de o dictatură decrepită, ineptă şi criminală, care ne-a scos pentru o bucată de timp din istoria Europei. Am reuşit atunci să aruncăm la gunoi acea dictatură şi să ne recuperăm demnitatea pentru că în cele mai negre momente românii au dovedit că au demnitate şi au mândria să vorbească şi atunci când a trebuit, când au decis să vorbească, i-a auzit o lume întreagă”.

Teodor Meleșcanu – președintele Senatului

„Cu toţii avem privilegiul libertăţii, dar, în acelaşi timp, avem şi responsabilitatea respectării valorilor democratice. Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care noi, politicienii, îl avem în modernizarea arhitecturii instituţionale, precum şi cu mai multă înţelepciune lupta politică, astfel încât să fie respectate limitele legale şi constituţionale şi, nu în ultimul rând, să privim misiunea noastră că putem împreună propune o viziune pentru dezvoltarea unei societăţi româneşti mai puternice, mai aproape de cetăţeni şi cu un rol bine definit în structurile europene şi euroatlantice din care face parte”.

Marilen Pirtea – deputat PNL

„România este o ţară mare, nu doar prin comparaţie, ci şi prin destinul ei, adesea excepţional, chiar dacă subminat de periodice surpări ale încrederii în sine. Avem atuuri pe care le ignorăm cu prea multă uşurinţă şi una dintre misiunile noastre este să le aducem la suprafaţă. Suntem încă departe de binele pe care îl merităm, dar consider că ne-am îndepărtat suficient de răul care ameninţa să ne aneantizeze. În urmă cu 30 de ani am dovedit că imposibilul este posibil. Acum misiunea noastră, poate paradoxal, este mai dificilă să demonstrăm că posibilul este posibil, că este posibil să fim europeni, nu doar la mod declarativ, ci prin acţiunea noastră directă, că este posibil să evităm greşelile trecutului, cele făcute cu voie sau fără de voie, aşa cum ne învaţă înţelepţii şi că nu mai cedăm ispitelor, ifoselor, dar şi prostiei şi ticăloşiei unor auto-intitulaţi salvatori ai neamului, că este posibil să nu mai batjocorim democraţia şi libertatea în numele unor idei şi al unor idoli de mucava şi al unor ideologii ale societăţilor deschide, că este posibil în fine să facem din normalitate noua formă prin care respirăm aerului acestei ţări”. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate