duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiA câștigat la jocuri de noroc, dar a pierdut la DNA: Ofițerul...

A câștigat la jocuri de noroc, dar a pierdut la DNA: Ofițerul Andrei Iulian Stancu, de la Criminalitate Economică, a fost trimis în judecată

Andrei Iulian Stancu, ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul DGPMB, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de șapte infracţiuni de corupţie.

El este acuzat că ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine şi pentru alţii de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.

Șmecherul tocmai trimis în judecată pentru corupție apucase să-și justifice banii agonisiți în ultimii ani prin menționarea în declarațiile de avere din 2020 și 2021 a peste 525.000 de lei proveniți, zice el, din pariuri sportive de la Baetano, Pokerstras și Superbet, exact cum ii stă bine unui ofițer de la ”economic”.

Fragmente (colaj) din ultima declarație de avere a ofițerului Stancu Andrei Iulian

Așadar, la scurt timp după declararea ”norocului” de la pariuri sportive, subcomisarul Stancu, mai puțin norocos în realitate, a fost în sfârșit găjbit de procurorii DNA pentru mai multe fapte de corupție: 27.000 de euro de la un afacerist căruia se obliga să-i cosmetizeze pentru clasare un dosar penal, procente din niste contracte atribuite în domeniul sanitar, presiuni contra cost pentru recuperarea unui prejudiciu, sau obținerea unui post, altul decât cel de la Interne, în schimbul furnizării unor informații interne, din dosare penale aflate în cercetare.

Toată povestea norocului din declarațiile de avere ale lui Stancu se află aici.

Iată și comunicatul integral al DNA, privind trimiterea în judecată a inculpatului ”norocos”:

”În cauza mediatizată prin comunicatul 566/VIII/3 din 28 iunie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului STANCU ANDREI IULIAN, la data faptelor ofițer de poliție judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • luare de mită (două infracțiuni),
  • trafic de influență (trei infracțiuni),
  • permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității,
  • dare de mită.

În perioada februarie – aprilie 2022, în calitate de ofițer de poliție, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi pretins și primit mai multe foloase necuvenite pentru sine și pentru alții, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.
În concret,

  1. inculpatul ar pretins și primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta și firma acestuia, ofițerul de poliție angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei. Inculpatul ar fi dat asigurări că diferența de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofițerul ar fi urmat să intervină pentru soluționarea favorabilă a dosarului;
  2. inculpatul ar fi pretins de la doi reprezentanți ai unor unități sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societățile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziție. În schimb, ofițerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ținut atât de el, cât și pretinse intervenții pe lângă un procuror și a altor ofițeri de poliție) astfel încât cei doi reprezentanți ai unităților sanitare să nu fie trași la răspundere. Ca recompensă pentru demersurile respective, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităților sanitare, după momentul atribuirii;
  3. la solicitarea aceluiași om de afaceri, inculpatul Stancu Andrei Iulian, i-ar promis unui coleg polițist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată, că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situația în care va soluționa mai repede dosarul penal;
  4. într-un context separat, inculpatul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal, să aibă acces la activitățile de cercetare penală ce urmau a fi desfășurate și, totodată, i-ar fi furnizat date din cadrul anchetei. În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza inculpatul.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate