17 pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter de la începutul acestui an, iar dintre aceștia, 13 au murit, se arată în statisticile făcute publice de managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.
Deși pare să vină ca o scuză în spatele deceselor, managerul a mai precizat că toţi pacienţii diagnosticaţi aveau multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare.
„În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut postmortem”, mai spun oficialii Institutului „Marius Nasta”.
La cele trei controale ale DSP au fost aplicate două avertismente şi 16 amenzi, cu un total de 12.500 lei.
Managerul afirmă că procedurile de curăţenie din blocul operator şi ATI, închise recent de inspectorii DSP, sunt în curs de finalizare.
„În funcţie de discuţiile cu medicii de la DSP, mâine putem recolta probe de control, pentru ca după 72 ore să deschidem ATI”, precizează Mahler.
La începutul scandalului, ministrul Sănătății a încercat să atenueze gravitatea problemei declarând că pacienţii care au murit în ultima vreme la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” aveau comorbidităţi şi că nu doar bacteriile sunt responsabile de decesul acestora, menţionând că a fost de acord cu închiderea blocului operator de la această instituţie sanitară.
„Există infecţii asociate nu numai în România, cred că şi în Israel şi în toată lumea aceasta. Aceşti pacienţi care au decedat la Marius Nasta erau pacienţi cu multiple comorbidităţi, cu prognostic rezervat încă de la internare în Marius Nasta. Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri grave din ţară, în faze terminale, deci nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienţii, nici vorbă; erau pacienţi taraţi, cu prognostic rezervat din start”, a spus Sorina Pintea.