marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAdministrație publicăAlertarea falsă la 112, amendată de 5 ori mai aspru

Alertarea falsă la 112, amendată de 5 ori mai aspru

Alertarea falsă a echipajelor de intervenţie în situaţii de urgenţă se va sancționa cu amenzi de cinci ori mai mari, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, potrivit unui act normativ privind îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern. 

„Este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate. Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, a declarat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Alertarea falsă și tragedia de la Caracal 

„După tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii. Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern. 

Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează.

În ultima vreme, foarte multe tinere și tineri au sunat la 112, reclamând în mod fals diferite situații.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate