marți, iunie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiAl doilea proces dintre Iohannis și MApN, amânat

Al doilea proces dintre Iohannis și MApN, amânat

Al doilea proces în care Ministerul Apărării Naţionale solicită suspendarea şi anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, a fost amânat pentru 12 februarie, de către Curtea de Apel Bucureşti. 

La instanță s-au depus, de către reprezentanții MApN, pe 11 și pe 14 ianuarie, două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect anulare act administrativ și suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018. 

Administraţia Prezidenţiale a cerut, în prima instanță, conexarea celor două dosare, susţinând că cererile depuse de MApN sunt identice şi nu pot fi dezbătute separat.

Pe de altă parte, cei din Ministerul Apărării sunt de părere că cererile nu sunt identice, deoarece prima se întemeiază pe articolul 14 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, iar a doua pe articolul 15 din acelaşi act normativ. Instanţa a dat dreptate MApN şi a respins cererea de conexare. 

Șeful statului a anunţat, pe 28 decembrie, că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării.

Klaus Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării. 

Dup această decizie, MApN a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018. De atunci și până acum, au existat multe contre între ministrul Apărării și Klaus Iohannis

Reprezentanții Ministerului Apărări susțin că decretul semnat de preşedintele Iohannis încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, respectiv articolul 32, alineatul 5, conform căruia şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Partidului de guvernământ nu i-a căzut bine faptul că președintele Klaus Iohaniis a respins mai multe propuneri ale lor pentru şeful Statului Major al Apărării. Iar de la decizia din 28 decembrie, membrii de vază ai PSD au atacat public hotărârea.  

 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate