luni, decembrie 4, 2023
AcasăAgenda ZileiAlegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia sau Dodon, pro-europenii sau socialiștii?

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia sau Dodon, pro-europenii sau socialiștii?

Peste 3,2 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. 

În scrutinul final se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%. La fel ca în urmă cu două săptămâni, autorităţile de la Chişinău au organizat 2.143 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova şi 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federaţia Rusă (17), România (13) şi Statele Unite ale Americii (12).

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot). Prezenţa la vot a fost, pe 1 noiembrie, de 48,54%.

La ultimele alegeri, cele din 2016, socialistul Igor Dodon a învins-o în turul al doilea pe pro-europeana Maia Sandu, care a candidat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate. Dodon a obţinut în primul tur, 47,98% din voturi, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 38,71% dintre alegători.

În schimb, în cel de-al doilea tur, din 13 noiembrie 2016, Dodon a avut susţinerea a 52,11% dintre cetăţenii care au mers la vot, iar Maia Sandu a fost votat de 47,89% dintre alegători.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate