miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiAlegerile anticipate prin ochii lui Tăriceanu și Liei Olguței Vasilescu

Alegerile anticipate prin ochii lui Tăriceanu și Liei Olguței Vasilescu

Alegerile anticipate nu priesc deloc celor din PSD și ALDE, din acest motiv ambele partide și-au pus reprezentanții cei mai vocali să lupte împotriva acestei „abominații politice”

Astfel că, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îl îndeamnă pe premierul Ludovic Orban să nu sacrifice stabilitatea şi creşterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt – anticipatele.

„Îl îndemn pe prim-ministrul Orban să nu sacrifice stabilitatea şi creşterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt. Să aibă încredere în Parlament şi în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc din care cei câştigaţi să fie românii şi nu un partid politic sau altul. De asemenea, îi solicit prim-ministrului să nu îşi bată joc de eforturile şi sacrificiile pe care le-am făcut pentru a obţine o majoritate care să îi învestească Guvernul”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

El remarcă faptul că se intensifică discuţia pentru anticipate fără a se explica ce câştigă românii din această aventură.

„E greu să justifici acest lucru pentru că, de fapt, nu există niciun câştig. Motivaţia că PNL stă bine în sondaje şi ar avea de câştigat din aceste alegeri nu este o motivaţie serioasă. Ce se va întâmpla dacă peste un an un alt partid va sta bine în sondaje? O luăm de la început? Şi facem asta ori de câte ori cercetările sociologice arată schimbări în preferinţele electoratului? Facem la fel şi atunci când preşedintele Republicii sau primarii scad în sondaje? Dacă discuţia despre anticipate chiar este una serioasă şi nu vreo strategie electorală de a muta atenţia de la temele cu adevărat importante pentru români la o temă secundară, atunci cei care le promovează trebuie să ne răspundă la nişte întrebări. Ce urmează după alegerile anticipate? Care sunt măsurile pe care vor să le ia atunci, dar nu pot să le ia acum?”, spune Tăriceanu.

Zvonurile care aduc alegerile anticipate

Liderul ALDE susţine că nu vrea să dea crezare zvonurilor că, de fapt, scopul acestor alegeri anticipate este de a asigura o majoritate care apoi să oprească acel calendar de creştere a pensiilor şi salariilor sau să impună un program de austeritate.

„O asemenea majoritate ar putea fi alcătuită doar din PNL şi USR. Crede PNL că îi va fi mai uşor la guvernare alături de un partid populist, fără ideologie şi fără experienţă, decât acum când este singur şi are o susţinere rezonabilă în Parlament? Experienţa de a conduce un guvern care nu avea o majoritate în Parlament (după retragerea de către Traian Băsescu a PDL) mă pune în situaţia de a şti cât de dificilă este viaţa Guvernului Orban. Dar îmi amintesc, de asemenea, că atunci, chiar cu o susţinere parlamentară subţire, primul guvern PNL a produs cea mai mare creştere economică de după 1989 şi românii au avut parte de o perioadă de bunăstare. Am avut opţiunea pe care şi actuala putere o are: să negocieze cu toate forţele politice o susţinere pentru proiectele majore. Actualul Guvern a făcut câţiva paşi importanţi: a trecut bugetul, a modificat Ordonanţa 114 care introducea distorsiuni majore în economie. În acelaşi fel poate găsi sprijin pentru alegerile locale în două tururi sau reforma pensiilor speciale”, arată Călin Popescu-Tăriceanu.

Măsuri nepopulare: zero până la alegerile anticipate

Pe de altă parte, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu crede că adevăratul motiv pentru care liberalii solicită alegeri anticipate înainte de luna septembrie este că nu vor să îşi asume măsuri nepopulare înainte de scrutinul parlamentar.

„Cred că adevăratul motiv pentru care liberalii solicită alegeri anticipate înainte de luna septembrie este pentru că ştiu că atunci ar trebui să crească punctul de pensie şi tot atunci ar trebui să crească salariile profesorilor. Nu vor să îşi asume măsuri nepopulare înainte de alegeri şi atunci au găsit acest lucru – că e mai bine să devanseze alegerile ca să poată după să ia adevăratele măsuri de austeritate pe care românii cred că au început să le conştientizeze foarte bine”, a spus Vasilescu.

Potrivit ei, Guvernul a vorbit cu cinism despre pensia minimă care nu mai creşte în acest an.

„Spun că nu sunt bani, deşi efortul bugetare este infim şi ceea ce nu cunosc sau nu vor să spună guvernanţii este că toţi beneficiarii sunt oameni care au lucrat, sunt unii care au lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie. Să vii de la cea mai înaltă tribună a României şi să spui că nu mai creşte pensia minimă pentru că acei oameni nu ar fi prestat nicio zi de muncă vreodată mi se pare o enormitate şi o bătaie de joc la adresa acestor pensionari. Măsurile pe care le iau acum prin necreşterea veniturilor în continuare înseamnă să adâncească şi mai mult sărăcia din România”, a menţionat deputatul PSD.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate