vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăAlexandru Muraru: Basarabia și Bucovina au fost întotdeauna teritorii românești, anexate însă,...

Alexandru Muraru: Basarabia și Bucovina au fost întotdeauna teritorii românești, anexate însă, prin forță, de ruși

Teoria bolșevică privind anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către România în 1918, reluată și prezentată, pe 12 iulie, de către Vladimir Putin pe site-ul oficial al Kremlinului, este o denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia, susține într-un comunicat de presă deputatul liberal Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului de la București pentru Promovarea Politicilor Memoriei.

Într-un text propagandistic numit ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, semnat de președintele Rusiei și publicat pe site-ul oficial al Kremlinului, al cărui scop este de a demonstra, printre altele, că Ucraina este de fapt teritoriu rusesc, ucrainenii ”de la Rus se trag”, dictatorul Putin s-a referit, în termenii propagandei bolșevice, și la teritoriile românești anexate de ruși, Bucovina de Nord și Basarabia.

”Articolul de opinie al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor” – în care face trimitere şi la Bucovina de Nord şi Basarabia, iar despre cea din urmă spune că „a fost ocupată de către România în 1918”, la finalul Primului Război Mondial – reprezintă o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia” – scrie deputatul Muraru.

Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial, aşa cum afirmă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice şi realităţi istorice.

Revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că naraţiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federaţia Rusă, mai susține deputatul liberal.

”Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 de către Imperiul Rus.

Nu doar victoriile militare din Primul Război Mondial sau intervenţia armatei au stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române şi al locuitorilor majoritari români din teritoriile alipite de către imperiile – ce au dominat scena continentală până la finalul Marelui Război – care au răspuns unei realităţi istorice.

Desăvârşirea unităţii naţionale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba-Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internaţională au fost semnate în anii 1919-1920.

Aşadar, România nu a „ocupat” Basarabia şi nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit la în urma unor procese democratice prin care populaţia majoritar românească din aceste provincii şi-a exprimat dorinţa de unire cu Regatul României.

Spre deosebire de raptul teritorial la care ruşii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut şi Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării şi în urma votului Sfatului Ţării care era cel mai reprezentativ organism politic al cetăţenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber şi democratic.

Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop – Molotov din august 1939 pe care tezele centrale şi discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească. Prin acest pact, s-au împărţit sferele de influenţă în Europa între Germania nazistă şi Rusia sovietică, iar în protocolul adiţional secret Basarabia era „alocată” lui Stalin, la înţelegere cu Hitler. Anexarea Bucovinei de Nord a venit în urma lăcomiei liderului sovietic care, iniţial, dorea să anexeze toată Bucovina, deşi U.R.S.S. nu avea niciun drept istoric ori naţional, la fel ca în cazul Basarabiei.

Anexarea „doar” a Bucovinei de Nord de către U.R.S.S. în 26-28 iunie 1940 s-a făcut în urma tensiunii diplomatice sovieto-germane generate de ieşirea U.R.S.S. din limitele acordului de delimitare a sferelor de interesele din august septembrie 1939, provincie nemenţionată în articolul 3 al protocolului adiţional al pactului Ribbentrop – Molotov.

Aceste puncte de vedere enunţate de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, şi au rolul de a construi naraţiuni istorice false pentru a-şi justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realităţile geopolitice stabilite prin tratatele internaţionale şi principiile democratice pe baza cărora s-au construit şi funcţionează statele şi instituţiile secolelor XX-XXI” – precizează Alexandru Muraru, în comunicatul de presă.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate