sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAnalize MediaAșa-zisul ”disident” Protasevici a devenit colaboratorul securității lui Lukașenco și a fost...

Așa-zisul ”disident” Protasevici a devenit colaboratorul securității lui Lukașenco și a fost pus în arest la domiciliu

Bloggerul aventurier Roman Protasevici, fost adversar al puterii din Belarus, a devenit acum colaborator al regimului și a fost mutat în arest la domiciliu.

Potrivit BBC, vestea mutării lui în arest la domiciliu a venit de la părinții acestuia, aflați în Polonia. De asemenea, și prietena lui, rusoaica Sofia Sapega, beneficiază de același tratament, potrivit declarațiilor făcute de părinții ei pentru BBC Russian Service.

Cei doi au fost văzuți, joi, într-un parc din Minsk, filmând pentru propaganda regimului dictatorial, ai cărui colaboratori au devenit pentru a-și ușura sejurul în captivitate.

Protasevici, pentru arestarea căruia Lukașenko a deturnat un avion care circula pe o rută internațională, care a fost acuzat de organizarea protestelor anti-prezidențiale de anul trecut și pe care însuși șeful KGB, Ivan Tertel, l-a declarat oficial terorist, nu putea fi pus în semi-libertate și plimbat de căpăstru pe la conferințe de presă, sau prin parcuri, să laude regimul criminal, decât dacă era un colaborator fidel, sigur, al păpușarilor lui.

Trecerea de la disident la colaborator, de înțeles dealtfel pentru marea majoritate a viețașilor din orice regim dictatorial, este specifică aventurierilor, persoanelor lipsite de convingeri morale, sau chiar politice, profunde.

Există tot felul de indivizi, refugiați din Belarus, aflați, chipurile, în opoziție, care susțin în continuare că Protasevici continuă să fie disident dar joacă rolul câinelui de circ pentru că e forțat de regimul de teroare al lui Lukashenko. Ei încearcă, de fapt, să-și justifice propriile lașități care i-au determinat să fugă din țară și să protesteze de la distanță, fără să-și asume riscurile protestului.

Disidentul este cel care protestează și îsi asumă protestul, care nu pactizează cu regimul pentru că, altfel, și-ar anula protestul. Restul sunt critici, lătrăi sau  victime.

Roman Protasevici nu este disident, așa cum părea. Este o victimă, un teribilist a cărui lașitate a ieșit, clar, la lumină, după ce a intrat în malaxorul torționarilor lui Lukașenko și a început să răspundă, cuminte, la comanda ”aport!” și să susțină, în declarații publice, același punct de vedere cu al poliției politice belaruse.

Un teribilist copleșit și înțelepțit, brusc, de realitate.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate