sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiEșec pentru Germania și Franța în negocierea unui summit UE-Rusia. Le rămân...

Eșec pentru Germania și Franța în negocierea unui summit UE-Rusia. Le rămân bilateralele.

Consiliul European a decis vineri să nu convoace un summit la nivel înalt între UE și Rusia, așa cum au cerut liderii din Franța și Germania, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Totul – în urma opoziției puternice din partea majorității statelor din estul Europei, unde există sensibilități majore față de Kremlin, potrivit Politico. De altfel, publicația europeană descrie eșecul Franței și Germaniei drept ”usturător” și arată că e pentru prima oară după mulți ani când motorul franco-german al UE s-a confruntat cu o opoziție atât de puternică, cvasi-generalizată – informează G4Media.

Germania și Franța au propus, miercuri, un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Rusia. Dacă s-ar fi materializat, o astfel de întâlnire ar fi fost prima din 2014, de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Propunerea Franței și Germaniei a venit, totuși, ca o surpriză pentru ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, mulți dintre ei fiind iritați de faptul că cele doupă state nu au respectat mecanismele formale ale Consiliului European, prin care astfel de subiecte sensibile sunt pregătite în prealabil.

Discuțiile din Consiliul European, întinse pe două zile, au fost extrem de aprinse, potrivit Politico, și au arătat o UE profund divizată în chestiunea Rusia. Un alt subiect care a produs tensiuni între liderii UE a fost legea maghiară privind comunitatea LGBT.

Potrivit concluziilor oficiale ale summit-ului, Consiliul European ”va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia” – o formulare diplomatică ce arată de fapt lipsa de dorință a reluării unui dialog normal cu Moscova. Mai mult, textul final al concluziilor amenință Rusia cu noi sancțiuni legate de ocuparea ilegală a Crimeei.

Și președintele Iohannis se declarase refractar față de un astfel de summit cu Rusia, declarând înaintea Consiliului European că ”sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate şi clarificate în relația cu Federaţia Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, spre exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate