miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiAvem primul caz de CORONAVIRUS din România „made in Italia”

Avem primul caz de CORONAVIRUS din România „made in Italia”

Avem primul caz de coronavirus din România, confirmat, la un bărbat dintr-o localitate din judeţul Gorj, care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache. 

„Suntem, din păcate, în măsură să vă anunţăm că în urma testării făcute persoanelor din judeţul Gorj, care au intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini, avem primul caz confirmat de infectare cu Covid -19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj. Imediat după ce va ajunge la Bucureşti, va intra pe schema de tratament şi sperăm într-o evoluţie pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică. Avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă, şi vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil”, a declarat Victor Costache.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, bărbatul respectiv, care nu prezintă tuse sau febră, a fost preluat în cursul serii trecute de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoletă, şi va fi adus la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Familia bărbatului din Gorj confirmat cu virusul este formată din 7 persoane, care acum au intrat în izolare. 

Primul caz de coronavirus în România

Autoritățile vor face o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul confirmat cu Covid-19 a intrat în contact în ultimele zile. Bărbatul confirmat cu coronavirus a fost contact direct cu italianul, urmând ca la spital să i se repete testarea în zilele următoare. De asemenea, cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul vor fi supuse din nou testelor.

„Din câte ştim, această persoană a fost în contact direct cu italianul, a fost la vânătoare şi de două zile este ţinut la domiciliu. La Matei Balş, se va repeta testarea în zilele următoare şi vom repeta testarea la cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul. Este transportat în condiţii de maximă siguranţă şi va fi spitalizat în unitatea cea mai sigură de pe teritoriul României”, a declarat Costache.

Partea bună în toată această situație este că a fost identificat pacientul „zero” şi faptul că cei cu care a intrat în contact sunt în mediu rural şi nu într-o aglomerare urbană.

„Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, testăm toţi contacţii lui şi am identificat un bolnav. Este într-un mediu rural, nu într-o aglomerare urbană, putem să luăm măsuri eficiente”, a subliniat ministrul.

Cum te infectezi cu coronavirus

Virusul se transmite pe calea aerului, dar trebuie să stai la o distanţă apropiată timp de 15 minute. Atât secretarul de stat DSU, cât şi ministrul Costache au subliniat că toate cele şapte persoane, rude ale acestui bărbat, au fost testate, rezultatele fiind negative.

„Toate şapte, conform informaţiilor pe care le avem la acest moment, au testat negativ, însă având în vedere că persoana care a fost testată pozitiv a stat acolo şi este un contact direct, toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, în izolare, sub pază, li se vor asigura absolut toate nevoile, dar nu vor putea pleca din casă. Vor rămâne în casă în carantină cel puţin 14 zile, după care vor fi testaţi pentru a se stabili dacă este vreunul pozitiv. În cazul în care la unul din cei şapte apar simptome în perioada celor 14 zile, atunci persoana respectivă se testează, dacă este pozitivă, atunci este transportată la spital. Ei sunt carantinaţi, asta înseamnă că nu trebuie să aibă nicio formă de contact, decât cu persoane protejate. Când vine Direcţia Sanitară acolo să îi vadă, vor intra acolo cu echipament de protecţie complet”, a afirmat Raed Arafat.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate