marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiAvocații olteni protestează azi din cauza onorariilor derizorii

Avocații olteni protestează azi din cauza onorariilor derizorii

Avocaţii din Baroul Dolj protestează azi, motivul lor de nemulțumire fiind legat de nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Peste toate acestea şi refuzul Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a renegocia cuantumul acestor onorarii constituie un alt motiv de deranj pentru ei.  

Potrivit avocaților olteni, menţinerea unor onorarii derizorii afectează dreptul constituţional la apărare al cetăţenilor, de a fi asistaţi şi reprezentaţi în faţa instanţelor de judecată şi organelor de urmărire penală, fiind totodată îngreunată şi activitatea normală a avocaţilor, în condiţiile în care astfel de litigii presupun un volum mare de timp, dar şi acoperirea unor cheltuieli curente. 

„Pentru evaluarea corectă a motivelor care au determinat acest protest, precizăm că nivelul actual al onorariilor a fost stabilit în 2015 şi, cu titlu de exemplu, valoarea onorariului pentru asistenţa judiciară a unui suspect sau inculpat este de 260 lei, pentru asistenţa extrajudiciară acordată victimei violenţei în familie, 130 lei, pentru asistarea sau reprezentarea persoanei vătămate, 195 lei etc. Deşi în ultimii ani s-au întreprins mai multe demersuri faţă de instituţiile publice implicate cu scopul de a găsi soluţii pentru majorarea onorariilor din oficiu, totuşi acestea nu au dat curs cererilor avocaţilor”, au anunțat avocații. 

Avocaţii din Baroul Dolj, alături de avocaţii din alte barouri, vor începe acţiuni de protest, care, într-o primă fază, respectiv perioada 11-24 februarie, vor consta în purtarea unei banderole albe pe braţ, urmând ca ulterior, în funcţie de poziţia instituţiilor publice implicate, să continue cu alte forme de protest. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate