marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiPrimăriile resping formula de alocare a fondurilor de la buget

Primăriile resping formula de alocare a fondurilor de la buget

Guvernarea PSD-ALDE a alocat primăriilor la bugetul din 2019 cel mai mic procent, iar acum, caută să ascundă adevărul despre recordul negativ pe care îl marchează bugetul de stat, este de părere deputatul Marilen Pirtea.
“Marea majoritate a primarilor resping în mod categoric formula de alocare a fondurilor decisă de guvernul PSD-ALDE pentru Bugetul 2019. Două prevederi, aplicabile simultan, devin o povară imposibil de suportat de către administraţiile locale”, spune liberalul.

Este vorba despre noua obligaţie a primăriilor de a asigura plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, ca şi alocarea către primării a unei cote de doar 60% din impozitul pe venit colectat, faţă de cota promisă de 100%.
„Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, cei care au fost la negocierile de la Guvern, aceştia susţinând că cele două măsuri combinate duc la pierderi majore pentru administraţiile locale. Primăriile sunt în pericolul grav de a nu-şi realiza investiţiile cele mai importante”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Potrivit lui, procentul alocat primăriilor este cel mai mic faţă de procentul similar alocat prin Legea bugetului în perioada post-criză, ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, acum în procent de 7,5%.
„Această premieră negativă reprezintă, cu siguranţă, o persistentă presiune politică creată de PSD pentru intimidarea primarilor nealiniaţi, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale, pentru că, la un astfel de buget subdimensionat, doar sumele de reechilibrare venite de la Guvern pot salva primăriile, iar aceste sume vor fi condiţionate, cu siguranţă, de obedienţa politică a primarilor faţă de PSD-ALDE”, consideră Marilen Pirtea.
Dacă analizăm cifrele, atât ca procent în PIB, dar şi ca pondere în total venituri, observăm cu uşurinţă că finanţarea directă a primăriilor prin bugetul de stat s-a diminuat considerabil, pentru ca primarii să ajungă la mâna guvernului.
Astfel, din datele alăturate observăm cum evoluţia veniturilor administraţiilor locale este descendentă, cu implicaţii directe şi imediate asupra calităţii serviciilor publice locale de care beneficiază în mod direct contribuabilii în plan local.
„Constatăm că este îndreptăţită nemulţumirea primarilor, din cauza alocării discreţionare a resurselor, oricum limitate şi centralizării excesive a acestora. Astfel de practici centraliste nu pot reprezenta decât piedici în calea bunăstării cetăţenilor şi conduc la accentuarea stării de dependenţă a primăriilor faţă de guvern. Calitatea serviciilor publice locale influenţează direct şi nemijlocit calitatea vieţii cetăţenilor. Este de neacceptat dubla măsură a politicienilor PSD, care, pe de o parte, afirmă că bugetele locale beneficiază de cele mai mari alocări bugetare, dar, pe de altă parte, taie cu cinism din finanţarea serviciilor publice locale”, afirmă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
În dezbaterile Legii Bugetului pe 2019, ce se vor desfăşura începând de mâine în Parlament, PNL va susţine ca impozitul pe venit să fie distribuit 100% către administraţiile locale, prin montajul trilateral în care 60% din buget va fi alocat către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale, cu observaţia că acestea din urmă să fie alocate printr-un algoritm imparţial, aplicabil uniform tuturor primăriilor.
„La fel, PNL va susţine înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că autorităţile locale întâmpină mari greutăţi în asigurarea sumelor de cofinanţare pentru proiectele europene. Se anunţă dezbateri parlamentare tensionate în cazul Legii Bugetului de stat pentru 2019, într-un an în care PSD-ALDE transformă orice decizie de politică economică într-un instrument electoral ce va fi util pentru pregătirea seriei de alegeri pe care le vom traversa în 2019 (europarlamentare şi prezidenţiale) şi 2020 (locale şi generale)”, precizează liberalul Marilen Pirtea.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate