sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiBanii din taxa pe viciu, confiscați de guvernul PSD-ALDE

Banii din taxa pe viciu, confiscați de guvernul PSD-ALDE

Banii din taxa pe viciu au fost confiscați de guvernul PSD-ALDE care este tot mai disperat din lipsa finanțărilor în aproape toate domeniile, este de părere deputatul liberal Antoneta Ioniță.

„Banii din taxa pe viciu încasați pentru activitățile publicitare la produse din tutun și băuturi alcoolice nu se mai constituie în venituri la bugetul propriu al Ministerului Sănătății și, prin urmare, nu mai pot fi folosiți pentru finanțarea unor programe în favoarea pacienților români. Această constatare vine după ce am solicitat, printr-o întrebare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, lămuriri cu privire la modul în care au fost utilizate fondurile din taxa pe viciu în anul 2018 și cu privire la previziunile existente pentru 2019”, a spus deputatul PNL.

Răspunsul pe care l-a primit de la Ministerul Sănătății este o oglindă a modului în care actualii guvernanți de la PSD-ALDE fac politicile publice și care arată lipsa de respect față de sănătatea românilor.

În urma celebrei Ordonanțe 114/2018, banii aferenți ”taxei pe viciu” nu mai intră în bugetul Ministerului Sănătății, iar toate articolele referitoare la acest subiect, existente în Legea nr. 95/2006, privind reforma în sănătate, au fost abrogate.

„Guvernul PSD-ALDE a cheltuit fără niciun discernământ banii românilor și încearcă să acopere găurile din buget cu tot felul de artificii și împrumuturi care împovărează România. Taxa pe viciu a fost gândită să descurajeze consumul de tutun și alcool și era firesc ca sumele încasate să fie direcționate pentru derularea unor programe de prevenție sau chiar pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie tineri, în condițiile în care o astfel de propunere a fost prinsă în programul de guvernare al PSD dar, evident, nu a fost onorată. Acum, a dispărut și această sursă de finanțare, iar nevoile pacienților români rămân în continuare uriașe. S-a spus că banii vor fi folosiți de Ministerul Finanțelor la investiții, la infrastructură, dar mă tem că, în realitate, ei acoperă cheltuielile aberante ale guvernanților”, a mai spus Ioniță.

Câtă vreme în răspunsul primit de la Ministerul Sănătății nu este precizată clar nici destinația banilor până la începutul anului 2019, atunci când prevederile legale amintite mai sus au fost abrogate, deputatul are mari dubii că banii din taxa pe viciu au fost direcționați în ultimii ani către destinația prevăzută de lege.

„Doamna ministru, v-am solicitat să fie precizate principalele capitole de cheltuieli făcute până la începutul acestui an spre care au fost repartizați banii din taxă și care au fost sumele cheltuite, însă ați evitat un răspuns onest! Așadar, sunt perfect îndreptățită să suspectez că ascundeți faptul că Ministerului Sănătății i-au fost luați bani care puteau fi cheltuiți pentru sănătatea românilor”, a conchis deputatul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate