duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiBăsescu: Împrumuturile pentru plata pensiilor nu se pot face fără investiții

Băsescu: Împrumuturile pentru plata pensiilor nu se pot face fără investiții

Împrumuturile pentru plata pensiilor nu se pot face fără investiții pentru că asta va duce la o prăbușire a României, a declarat fostul președinte al României Traian Băsescu. 

„Pe mine mă şochează aproape să-i văd cu ingenuitate venind la televizor spunând ce gaura avem sau o să avem la pensii. Oricine ia expunerea de motive la legea pensiilor, pe care cu onor şi Opoziţia a votat-o, nu ştiu dacă noi am votat-o, scrie: În anul 2019 deficit 8 miliarde, în anul 2020 deficit 24 de miliarde, în 2021 – 53 de miliarde şi în 2022 – 81 de miliarde. Dacă le adunaţi, ies 136 de miliarde. Deci când s-a votat legea pensiilor a trecut prin Parlament cu expunerea de motive pusă pe masă, au avut-o toţi. Aşa că de ce om plânge de surprize?”, a declarat Băsescu la Consiliul Naţional al PMP de la Sinaia.

Potrivit lui, deci deficitul la pensii s-a ştiut, aşa că problema pe care şi-o pun acum nu poate fi cum a apărut deficitul, ci cum finanţezi deficitul.

„Iar finanţarea deficitului nu se va putea face decât din împrumuturi. Aici ele vor trebui luate pentru că înţeleg că toată lumea e de acord, de la preşedinte, premier, miniştri din guvern că nu se va mai modifica legea pensiilor, dar Romania se va prăbuşi dacă în paralel cu împrumuturile pentru plata pensiilor nu e vor face investiţii. Cheia succesului Guvernului Orban este dacă va utiliza banii europeni pentru investiţii, creare de locuri de muncă pentru a compensa împrumuturile pe care trebuie să le facă pentru legea pensiilor. ”, a declarat Băsescu.

Împrumuturile pentru plata pensiilor

Acesta este de acord că legea pensiilor trebuie pusă în aplicare, aici aş vrea sa nu fim demagogici, se trăieşte rău la nivelul pensionarilor cu pensii mici în mod deosebit.

„Ceva la pensii trebuia făcut. Sigur, nu discutăm aici de pensiile speciale care, dacă Guvernul şi-ar fi respectat cuvântul. Trebuiau tăiate din prima şedinţă de guvern şi trecut la pensie funcţie de contributivitate. Acum nu ştiu dacă veţi adopta acest ton şi aceasta discuţie care nu ne neaparat cea mai aducătoare de voturi dar poate fi aducătoare de respect pentru cei care vor adevărul în politică şi nu minciuni Şi eu cred că aceasta poziţie da pensii, cu condiţia obligatorie a relansării investiţiilor pentru că avem resursă care nu trebuie împrumutată, e la dispoziţia României. Totul e ca Guvernul să îmbunătăţească capacitatea administrativă, de a gestiona proiecte, de a le face să se întâmple. Adică trebuie trecut de bănoasa faza a studiilor de fezabilitate, bănoasă pentru cei care le comanda şi cei care le primesc. Trebuie ajuns la proiectare şi execuţie Cele mai multe ministere nu trec de faza de studii de fezabilitate. Noi sprijinim Guvernul Ludovic Orban, dar îi vom cere să facă acest lucru, să utilizeze banii europeni ca o compensaţie a împrumuturilor care trebuie făcute pentru pensii”, a spus Traian Băsescu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate