marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiBeatrice Mahler: Cred că numărul cazurilor de Covid este de patru ori...

Beatrice Mahler: Cred că numărul cazurilor de Covid este de patru ori mai mare decât cel raportat

Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, a declarat la un post de televiziune că, după părerea sa, numărul cazurilor de Covid este de patru ori mai mare decât cel oficial, adică de aproximativ 20.000.

”Anul trecut, aveam în noiembrie 10.000 de cazuri pe zi și 1.000 de oameni în terapie intensivă, dar mai puține decese. Acum avem în jur de 5.000 de cazuri pe zi, aproape 1.500 de oameni în terapie intensivă și decese multe, aproape 200 în zilele cu cifre tragice. (…) Eu cred că sunt de patru ori mai multe decât cele raportate. Părerea mea e că sunt 20.000 de cazuri pe zi” – declarat Beatrice Mahler pentru Digi24.

Ea susține că boala Covid 19 s-a schimbat, a devenit mai agresivă, iar pacienții fac și complicații diferite față de cele întâlnite până acum.

„S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă – pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”.

Ea a explicat și diferența dintre formele grave întâlnite la pacienții de acum, comparativ cu cele de anul trecut, de la declanșarea epidemiei.

„Sunt foarte puțini pacienți care au acest tip de evoluție în momentul în care simptomatologia apare. Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și care au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație. Și sunt mulți, avem între 8 și 10 pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, a spus ea.

Mai mult, și complicațiile apărute acum sunt diferite față de cele de dinainte.

”Sunt extrem de importante complicaţiile trombotice şi multiple. Anul trecut aveam insuficienţe renale, aveam insuficienţa respiratorie, dar complicaţiile trombotice nu erau atât de multe în secţie. Acum avem pacienţi care aparent au evoluţie bună, transmiţi familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă şi la un moment familia primeşte un telefon că a decedat şi nu înţelege ce se întâmplă. Aşa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pumonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă” – susține Mahler.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate