marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăBelarus: 11 ani de închisoare pentru opozanta dictatorului Lukașenko, Maria Kolesnikova

Belarus: 11 ani de închisoare pentru opozanta dictatorului Lukașenko, Maria Kolesnikova

Opozanta bielorusă Maria Kolesnikova, una dintre figurile importante ale mișcării de contestare a realegerii dictatorului Lukașenko în fruntea Belarus, din vara lui 2020, a fost condamnată, luni, de justiția obedientă din această țară, la 11 ani de închisoare.

Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Alături de Kolesnikova a fost condamnat și avocatul ei, Maksim Znak, la zece ani de detenţie, condamnările celor doi fiind anunţate de serviciul de presă al lui Viktor Babariko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi pentru „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Lidera din exil a opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia a cerut, pe Twitter, „eliberarea imediată” a celor doi.

„Regimul i-a condamnat pe Maria Kolsenikova și pe Maxim Znak la 11 și 10 ani de închisoare. Le cerem eliberarea lor imediată. Nu se fac vinovați de nimic. Este vorba de teroare împotriva cetățenilor din Belarus care îndrăznesc să se opună regimului. Ne vom opri doar când toți bielorușii vor fi liberi”, a scris Tihanovskaia pe Twitter.

Procesul celor doi opozanţi, închişi deja de 11 luni, a debutat la începutul lui august şi s-a desfăşurat cu uşile închise, astfel că nu a scăpat public niciun detaliu, mai ales că cea mai mare parte a organizaţiilor media independente, ONG-urilor şi mişcării de opoziţiei a fost supusă unei represiuni permanente de mai multe luni.

Conform unor imagini difuzate luni de conturi de pe serviciul de mesagerie Telegram, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, surâzătoare, a făcut semnul inimii cu mâinile încătuşate în cuşca de sticlă rezervată acuzaţilor. Semnul a fost unul din gesturile de mobilizare din timpul mişcării de contestare din 2020.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a opus rezistenţă în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina.

Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată și necondiționată a deținuților politici din Belarus

Uniunea Europeană (UE) a condamnat „dispreţul flagrant” al Republicii Belarus pentru drepturile omului, după sentința pronunțată  luni, împotriva opozantei bieloruse Maria Kolesnikova.

Într-un comunicat, UE şi-a reiterat de asemenea apelul la eliberarea „imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici” din această fostă republică sovietică, pe care îi evaluează la peste 650 de persoane.

La rândul său, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a somat luni puterea belarusă să „pună capăt represiunii”.

„Condamnarea Mariei Kolesnikova şi a lui Maxim Znak arată că autorităţile belaruse îşi continuă asaltul împotriva apărătorilor democraţiei şi libertăţii. Regimul lui Lukaşenko trebuie să pună capăt acestei represiuni şi să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici”, a scris Raab pe Twitter.

Maria Kolesnikova a fost una dintre cele trei femei propulsate la conducerea mişcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidenţiale în locul soţului său închis, şi Veronika Ţepkalo. Acestea din urmă au părăsit ţara, sub presiunea autorităţilor.

Mişcarea de contestare neobişnuită din Belarus, care a adunat zeci de mii de manifestanţi în stradă, a apărut în august 2020 pentru a protesta împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea ţării din 1994.

Această mişcare a fost treptat diminuată, prin mii de arestări şi exilări forţate sau prin închiderea unor lideri politici ai contestării şi responsabili media şi ai unor ONG-uri.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate