Curtea Supremă de la Minsk a scos vineri în afara legii Comitetul Helsinki din Belarus, ultima organizaţie pentru drepturile omului care fusese înregistrată în această ţară, ca urmare a unui val de represiuni – ce s-au intensificat în ultimele luni – împotriva militanţilor pentru drepturile omului şi a jurnaliştilor independenţi, relatează EFE şi Meduza.io, citate de Agerpres.
Aşa cum a informat pe canalul său Telegram Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus (BAJ), scoasă şi ea în afara legii de către autorităţi, Curtea Supremă a desfăşurat o sesiune vineri pe baza sesizării depuse de Ministerul belarus al Justiţiei, care a cerut închiderea Comitetului Helsinki.
Harry Pogoniailo, vicepreşedintele Comitetului Helsinki din Belarus, şi-a exprimat în faţa instanţei dezacordul cu plângerea şi dovezile prezentate, denunţând probele utilizate împotriva organizaţiei sale ca provenind dintr-un dosar penal încă neterminat.
El a cerut amânarea şedinţei, dar cererea a fost respinsă de instanţă. Aceasta a decis interzicerea activităţii Comitetului Helsinki în ţară.
Percheziţiile şi arestările în masă ale reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, ale unor oameni politici şi jurnalişti au început în Belarus la 8 iulie.
Potrivit serviciilor de securitate din Belarus, a fost o operaţiune de „curăţare” împotriva radicalilor.
Conform organizaţiei neguvernamentale Viasna, în ultimele trei luni, peste 130 de ONG-uri au fost lichidate în Belarus. De asemenea, în ultimele zile, zeci de persoane au fost arestate pentru comentarii pe rețelele de socializare despre o descindere în forță a KGB-ului la locuința unui IT-ist înarmat din Minsk, Andrei Zelţer. În timpul acestei descinderi a forțelor de securitate din Belarus, IT-istul a fost ucis după ce, la rândul său, l-a împușcat mortal pe unul dintre KGB-iști.