sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăBelarus: Comitetul Helsinki a fost scos în afara legii de sclavii de...

Belarus: Comitetul Helsinki a fost scos în afara legii de sclavii de la Curtea Supremă ai dictatorului Lukașenko

Curtea Supremă de la Minsk a scos vineri în afara legii Comitetul Helsinki din Belarus, ultima organizaţie pentru drepturile omului care fusese înregistrată în această ţară, ca urmare a unui val de represiuni – ce s-au intensificat în ultimele luni – împotriva militanţilor pentru drepturile omului şi a jurnaliştilor independenţi, relatează EFE şi Meduza.io, citate de Agerpres.

Aşa cum a informat pe canalul său Telegram Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus (BAJ), scoasă şi ea în afara legii de către autorităţi, Curtea Supremă a desfăşurat o sesiune vineri pe baza sesizării depuse de Ministerul belarus al Justiţiei, care a cerut închiderea Comitetului Helsinki.

Harry Pogoniailo, vicepreşedintele Comitetului Helsinki din Belarus, şi-a exprimat în faţa instanţei dezacordul cu plângerea şi dovezile prezentate, denunţând probele utilizate împotriva organizaţiei sale ca provenind dintr-un dosar penal încă neterminat.

El a cerut amânarea şedinţei, dar cererea a fost respinsă de instanţă. Aceasta a decis interzicerea activităţii Comitetului Helsinki în ţară.

Percheziţiile şi arestările în masă ale reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, ale unor oameni politici şi jurnalişti au început în Belarus la 8 iulie.

Potrivit serviciilor de securitate din Belarus, a fost o operaţiune de „curăţare” împotriva radicalilor.

Conform organizaţiei neguvernamentale Viasna, în ultimele trei luni, peste 130 de ONG-uri au fost lichidate în Belarus. De asemenea, în ultimele zile, zeci de persoane au fost arestate pentru comentarii pe rețelele de socializare despre o descindere în forță a KGB-ului la locuința unui IT-ist înarmat din Minsk, Andrei Zelţer. În timpul acestei descinderi a forțelor de securitate din Belarus, IT-istul a fost ucis după ce, la rândul său, l-a împușcat mortal pe unul dintre KGB-iști.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate