sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiGermania: Turcul arestat într-un hotel german, care avea armament și o listă...

Germania: Turcul arestat într-un hotel german, care avea armament și o listă cu membri ai mișcării Gülen – suspectat că este spion

Parchetul federal din Germania investighează suspiciunea că un presupus agent al serviciului secret turc, MIT (Organizația Națională de Informații), spionează susținătorii mișcării Gülen din Renania de Nord-Westfalia. Este vorba despre Ali D., turcul arestat în urmă cu două săptămâni de autoritățile germane într-un hotel din Dusseldorf.

Pe 17 septembrie, forțele speciale de poliție din Germania au luat cu asalt un hotel din Düsseldorf, ”niu Tab”, și au arestat un bărbat turc în vârstă de 40 de ani. Potrivit primelor informații, anchetatorii ar fi găsit muniție și o listă ce conținea date despre mai mulți susținători ai mișcării islamiste turcești fondate de Fethullah Gülen, potrivit publicației germane Spiegel.

Raidul poliției fusese declanșat în urma unei sesizări din partea unui angajat al hotelului, care anunțase că a descoperit o armă asupra unuia dintre oaspeții hotelului.

Anchetatorii l-au găsit în camera sa de hotel pe turcul Ali D., care este acum în custodia forțelor de ordine, nu doar cu o armă goală, ci și cu 200 de cartușe de muniție și documente cu numele susținătorilor mișcării turcești Gülen. Pe lângă nume, se spune că au fost înregistrate și alte informații personale despre mai mulți bărbați, potrivit aceleiași surse.

Dacă inițial anchetatorii aveau în atenție cel puțin două ipoteze cu privire la lista ce viza susținătorii din Germania ai mișcării Gulen, prima fiind o operațiune de atacuri planificate asupra celor vizați, iar a doua o reprezenta rezultatul unei operațiuni de spionaj, lista urmând a fi transmisă șefilor din centrala MIT, se pare că, după apariția unor noi dovezi, cea de-a doua ipoteză capătă mai multă consistență în cadrul anchetei.

Noile date au apărut, în cadrul anchetei, în urma analizării mesajelor de pe telefonul mobil al turcului Ali.D.

Parchetul Federal presupune astfel că Ali D., în vârstă de 40 de ani, a adunat informații despre susținătorii mișcării Gülen care locuiesc în zona Köln pentru a transmite acest lucru serviciului secret turc MIT, care-i vânează de mai multă vreme pe susținătorii mișcării.

Guvernul turc a declarat mișcarea Gülen drept o organizație teroristă. Fondatorul său, predicatorul Fethullah Gülen, a fost cândva o persoană de încredere a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. De ani de zile, Turcia a cerut în mod repetat autorităților germane să ia măsuri împotriva susținătorilor mișcării lui Gülen, despre care se presupune că se află în Germania.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate